Terre des Hommes

Op basis van de eerste bevindingen besloot Terre des Hommes hulpgoederen naar vijf locaties in Oost-Samar te sturen: Basey, Marabut, Hernani, San Julian en Oras. Op 13, 14 en 15 november werden noodvoorraden ingeslagen voor 3,000 getroffen families. Op 16 en 17, 18 november werden door vrijwilligers noodhulppakketen ingepakt en op 19 november vertrokken twee vrachtwagens naar Samar.

Op 22 november werden de noodhulppakketen uitgedeeld in Basey (in de dorpen San Antonio en Amandayehan) en in Marabut (in de dorpen San Roqu, Legaspi en Beloso).

Op 23 november werden de noodhulppakketen uitgedeeld in Hernani en in San Julian en Oras. In San Julian en Oras werd alleen rijst gedistribueerd want deze gebieden waren minder hard getroffen. In Basey, Marabut en Hernani ontving elke familie rijst, blikken sardientjes, melkpoeder, water, zeil, deken, slaapmat, ondergoed voor moeder en kinderen, kaarsen, lucifers, zeep en maandverband.

Een zending van 10 solarlampen (donatie van Philips Eindhoven) zijn met de tweede Nederlandse vlucht naar de Filipijnen gebracht. Een partner van Terre des Hommes haalt de lampen vanuit Cebu op en verspreid ze onder de bevolking. De solarlampen bieden veiligheid en bescherming voor meisjes en vrouwen in de avonden. Philips heeft hun magazijn in Manilla ter beschikking gesteld voor het inpakken en laden van hulpgoederen. Terre des Hommes herpakt de bulkvoorraden aan hulpgoederen tot gezinspakketten. Dat maakt het uitdelen makkelijker. Er worden 3.000 gezinspakketten gedistribueerd. De 3.000 pakketten bevatten spullen voor een gezin van ongeveer 6 personen: dekens, matten, sardientjes in blik, rijst, melk, water, ondergoed voor vrouwen en kinderen, zeil, zeep, ontsmettingsmiddel en maandverband.

Om de hulp sneller ter plekke te krijgen vervoert Terre des Hommes hulpgoederen over de weg. Vanwege het geweld dat op sommige plaatsen is uitgebroken, rijden de goederen onder escorte van politie vanuit Manilla naar Catbalogan (West Samar).

Na de eerste noodhulpfase heeft Terre des Hommes op basis van de informatie van het assessment team besloten in Oost Samar in vier gebieden de watervoorzieningen te herstellen en mensen te helpen hun woningen te repareren. Daarnaast richt Terre des Hommes zich op inheemse groepen op Negros Occidentale die nog geen hulp hebben ontvangen. Ook hier gaat het om huizen herstellen, watervoorzieningen, toiletten en voedselzekerheid.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.