Droogte Hoorn van Afrika

Terre des Hommes: voedseldistributie in Turkana

SHO-deelnemer Terre des Hommes schaft voor 250.000 euro granen aan om de ondervoeding onder de Turkana-bevolking in het noorden van Kenia tegen te gaan. Naar schatting 155.000 jonge kinderen en 10.000 zogende moeders en zwangere vrouwen lopen groot risico.

De distributie van de granen- die lokaal worden ingekocht -is in handen van het Wereld Voedsel Programma. In Turkana – een gebied twee keer zo groot als Nederland – is een scherpe toename van het aantal ondervoede kinderen, zo melden de twee lokale partners van Terre des Hommes. In totaal zijn er in heel Turkana zo’n 265.000 mensen afhankelijk van voedselhulp, bijna eenderde van de bevolking. Zeker 15.000 ondervoede jonge kinderen, zogende moeders en zwangere vrouwen krijgen daarnaast aanvullende voeding. Ondervoede kinderen en vrouwen worden doorverwezen naar centra waar ze een mengsel krijgen van maïs en soja en verrijkte melk. Ook de overige leden van het gezin krijgen voedselhulp: maïs, bonen, olie en een mengsel van maïs en soja. Het districtsziekenhuis van Lodwar en het Lokichar Health Centre vangen ernstig ondervoede kinderen en moeders op en geven hen onder doktersbegeleiding therapeutische voeding.

Alarmfase
Turkana wordt de laatste jaren al langer geteisterd door ernstige droogte wegens gebrek aan regenval. Sinds juni geldt de alarmfase. Behalve een gebrek aan voedsel leidt de toenemende droogte ook tot ernstige gevechten om water en groene gebieden tussen de verschillende herdersstammen in Turkana. Alleen in de maand juni vielen al vijftien doden bij gewapende schermutselingen.

Terre des Hommes ondersteunt al langer de gezondheidssituatie van de mensen in Turkana. Zo geeft de organisatie medische hulp via onder meer twee gezondheidscentra en coördineert ze waterprojecten en een voedingsprogramma voor kleuterscholen in het gebied.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.