Terug naar school

Nu meer dan de helft van de scholen in het getroffen gebied geïnspecteerd zijn meldt de Filipijnse overheid dat meer dan 800 scholen ernstig beschadigd zijn. 4485 klaslokalen moeten vervangen worden.

Waarschijnlijk stijgt dat aantal nog omdat de andere helft van scholen, met name in Leyte en Samar, nog niet geïnspecteerd zijn, meldt UN OCHA.

Veel scholen zijn gebruikt als evacuatiecentrum en zijn vaak ook nog steeds in gebruik als noodonderkomen voor mensen die hun huis zijn verloren in de tyfoon.

Hulpverleners delen dozen met schoolspullen en speelgoed uit en zetten tenten op waar kinderen kunnen leren en spelen. Momenteel profiteren 1800 kinderen van deze tenten. In Tacloban zijn voor 2500 vrouwen vijf noodonderkomens gemaakt waar zij veilig kunnen verblijven en waar zij bijvoorbeeld ook de privacy hebben om borstvoeding te kunnen geven aan hun baby’s.

Voor de mensen die ’s nachts in de schoolgebouwen slapen zijn ook speciale tenten opgericht. Zo zijn er in Roxas en Estancia vier van zulke tenten gebouwd.

Van de Nederlandse hulporganisaties richten met name Save the Children, en Unicef zich op kinderen. Zij hebben kindvriendelijke ruimtes ingericht en schoolspullen gestuurd.

Lees de meest recente cijfers van UN OCHA.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.