Van aardbeving naar herstel
Tijdlijn
Drie jaar na de verwoestende aardbevingen zijn met Giro555-geld 1,1 miljoen mensen geholpen. Volg deze interactieve tijdlijn om te zien hoe de hulpverlening in Nepal is verlopen.
27 april: Giro 555 geopend

Schokkende verhalen uit verwoeste dorpen
Woordvoerder Merlijn Stoffels brengt een bezoek aan het gebied vlakbij het epicentrum. In een van de gehuchten klampen bewoners hem aan met schokkende verhalen over omgekomen familie.

Veel Nederlanders komen in actie
De Nationale Actiedag is de start van een actieweek. In heel Nederland komen mensen met uiteenlopende initiatieven in actie voor de slachtoffers.

Tweede zware aardbeving
Op 12 mei wordt Nepal door een tweede zware aardbeving getroffen. Er vallen opnieuw doden en gewonden. De hulpoperatie wordt verder opgeschaald.
Noodhulp in volle gang

Giro555-geld volop ingezet voor directe noodhulp
Hulporganisaties zetten alles op alles om te zorgen dat mensen tijdelijk onderdak, eten en water hebben en dat besmettelijke ziektes niet uitbreken. Zij zetten hiervoor het geld in dat op Giro555 binnenkomt.

Actievoorzitter bezoekt Nepal
Actievoorzitter Gijs de Vries bezoekt Nepal en is onder de indruk van de veerkracht van de Nepalezen.

Tienduizenden mensen geholpen
In de eerste maanden na de ramp zijn met Giro555-geld 155.000 mensen geholpen met bouwmaterialen voor tijdelijk onderdak; zijn meer 21.030 hygiënepakketten uitgedeeld en kregen 41.000 mensen voedselpakketten. Dat staat in het eerste verslag over de hulpverlening dat 15 september uitkomt.
Uitdagingen bij de hulpverlening

Brandstoftekort vertraagt hulpverlening
De hulpverlening wordt ernstig gehinderd door een brandstoftekort, dat ontstaat door grensblokkades tussen Nepal en India. Het economische leven komt langzaam tot stilstand. Ook andere voorraden raken op, waardoor prijzen stijgen.

Regen- en winterseizoen naderen
Door de moessonregens krijgen Nepalezen en hulpverleners te kampen met landverschuivingen, modderstromen en vallend gesteente. Wegen worden onbegaanbaar. De naderende winter, met temperaturen van ver onder nul, legt extra tijdsdruk op de toch al complexe hulpverlening.
Van noodhulp naar wederopbouw

Noodhulpfase opgeheven, start wederopbouwfase
Op 1 december 2015 loopt de noodhulpfase formeel af. Een strikte scheiding tussen noodhulp en wederopbouw is echter niet goed te maken. Wel zal in de wederopbouwfase de focus verschuiven naar herstel van economische activiteiten, herstel van de toegang tot onderwijs en zorgfaciliteiten en permanente onderdak. In februari 2016 worden de grensblokkades opgeheven, waardoor het transport van hulpgoederen weer op gang kan komen.

Huizenbouw eindelijk van start
Het overheidsorgaan dat de herbouw van beschadigde gebouwen coördineert, keurt op 10 april eindelijk een richtlijn voor wederopbouw goed. Het Rode Kruis krijgt toestemming voor wederopbouwactiviteiten. Andere hulporganisaties moeten eerst opnieuw voorstellen bij dit overheidsorgaan, maar kunnen na goedkeuring eveneens starten met bouwwerkzaamheden.
Een jaar na de ramp

600.000 mensen geholpen met Giro555-geld
Een jaar na de aarbeving zijn met Giro555-geld 600.000 mensen bereikt met hulp zoals voedsel en water, medische zorg en tijdelijk onderdak. Gecompliceerde overheidsprocedures en trage politieke besluitvorming belemmeren echter de daadwerkelijke wederopbouw. Hulporganisaties vragen de verantwoordelijke autoriteiten daarom meer snelheid te maken in de besluitvorming en het faciliteren van hulp.