Tijdlijn

Op 5 november 2014 werd de Giro555 actie ‘Stop de ebola-ramp’ geopend. Nooit eerder ging Giro555 open vanwege een ziekte. In Sierra Leone, Guinee en Liberia was dringend acute noodhulp, zoals voedselpakketten en medische hulp, nodig. De tijdlijn hieronder brengt de ramp, de actie én de hulpverlening in beeld. 

WHO slaat alarm

Roeland Monasch, directeur van UNICEF Sierra Leone, slaat alarm 15 oktober 2014: Roeland Monasch, directeur van UNICEF Sierra Leone, slaat alarm

Giro555 wordt geopend

Giro555 gaat open voor de ebola-ramp 5 november 2014: met een televisiespot wordt het Nederlandse publiek om steun gevraagd.
Ook Nederland komt massaal in actie 17 november 2014: Ook Nederland komt massaal in actie

28 november 2014: Nationale Actiedag

Sasha Copinga opent Nationale Actiedag in Beeld en Geluid Sasha Copinga opent Nationale Actiedag in Beeld en Geluid
Bekende én onbekende Nederlanders zetten zich in

Bekende én onbekende Nederlanders zetten zich in

Flessen inzamelingsacties, cupcakes bakken, sponsorlopen. Zo maar een greep uit de initiatieven in Nederland om geld op te halen voor de slachtoffers van ebola. “Het is mooi en bijzonder om te zien hoe Nederland in actie komt tegen ebola”, aldus Henri van Eeghen, actievoorzitter van SHO. Veel Bekende Nederlanders zetten zich in Beeld en Geluid in om zo veel mogelijk geld op te halen, onder wie Nicolette van Dam, Claudia de Breij, Natasja Froger, Sander de Kramer, Froukje de Both, Ntjam Rosie, Jan Kooijman, Anita Witzier, Rob Geus, Emile Ratelband, Elle van Rijn, Celine Huijsmans en Margot Ribberink.

WHO meldt meer dan 20.000 ebola-besmettingen

WHO meldt meer dan 20.000 ebola-besmettingen

In twee maanden tijd is het aantal mensen dat besmet is geraakt met ebola in West Afrika verdubbeld naar meer dan 20.000. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “De snelheid waarmee het virus zich verspreidt is ongekend. We moeten per dag bekijken hoe de situatie is en waar we onze inzet moeten aanpassen”, zei Roeland Moenash, directeur van Unicef Sierra Leone de dag ervoor in het televisieprogramma Eenvandaag.

2015

Afsluiting actie

Hulpverlening op volle toeren

Aantal besmettingen daalt, focus hulpverlening op preventie

Aantal besmettingen daalt, focus hulpverlening op preventie

Het is een jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ebola-uitbraak uitriep tot internationale medische noodtoestand. De ergste ebola-uitbraak van de geschiedenis blijft West-Afrika teisteren. De getroffen landen krabbelen langzaam weer op, maar de ziekte is nog altijd niet compleet uitgebannen, en de uitbraak heeft zowel diepe emotionele, als sociaal-maatschappelijke en economische wonden achtergelaten.

Een jaar na de Actiedag

2016: Giro555 gelden besteed, maar hulporganisaties blijven werken aan wederopbouw

14 januari 2016: WHO verklaart West-Afrika ebola-vrij

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.