Tijdlijn
Op 5 november 2014 werd de Giro555 actie ‘Stop de ebola-ramp’ geopend. Nooit eerder ging Giro555 open vanwege een ziekte. In Sierra Leone, Guinee en Liberia was dringend acute noodhulp, zoals voedselpakketten en medische hulp, nodig. De tijdlijn hieronder brengt de ramp, de actie én de hulpverlening in beeld.
WHO slaat alarm

UNICEF deelt anderhalf miljoen stukken zeep uit
Tijdens een 3 daagse isolatie van Sierra Leone in een poging verdere verspreiding van het ebola-virus te voorkomen, zette UNICEF een grote voorlichtingscampagne op en ging met meer dan 28.500 vrijwilligers langs de huizen om voorlichting te geven over ebola.

3 oktober 2014: Angst
Nog sneller dan het virus zelf, verspreidt zich de angst op besmetting. Het Rode Kruis publiceert een artikel met de meest gestelde vragen over ebola. Dat wordt massaal gelezen en gedeeld.

Extra televisie-uitzending NOS over ebola
"Wat is de kans dat er ebola uitbreekt in Nederland? De NOS besteedt vrijdag in een extra televisie-uitzending op NPO 2 aandacht aan feiten en fabels over de dodelijke ziekte die West-Afrika teistert."
Met deze intro werd de extra uitzending van de NOS bekend gemaakt.
Giro555 wordt geopend

Wat doen de hulporganisaties?
De hulporganisaties achter Giro555 draaien overuren om slachtoffers te helpen, verdere verspreiding van het virus te voorkomen en om de side effects van de ramp te minimaliseren. Maar wat doen ze daarmee precies? Dit artikel geeft een overzicht.

De hele wereld wil helpen
In de hele wereld lopen acties om geld in te zamelen voor de strijd tegen Ebola en om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen. Van nationale campagnes door samenwerkende hulporganisaties, tot lokale en individuele acties; van filmmakers uit Sierra Leone tot wereldsterren als David Beckham en Naomi Campbell.

Nederlandse hulpgoederen komen aan in Liberia
Organisaties, aangesloten bij giro555, helpen bij het distribueren van de hulpgoederen die door het Nederlandse Marineschip Karel Doorman naar Liberia zijn gebracht. Het West-Afrikaanse land krijgt ambulances, een laboratorium, beschermende kleding en lijkzakken. Daarna zullen hulporganisaties, zoals Unicef en Save the Children, de spullen verder over het land distribueren.
28 november 2014: Nationale Actiedag

Bekende én onbekende Nederlanders zetten zich in
Flessen inzamelingsacties, cupcakes bakken, sponsorlopen. Zo maar een greep uit de initiatieven in Nederland om geld op te halen voor de slachtoffers van ebola. “Het is mooi en bijzonder om te zien hoe Nederland in actie komt tegen ebola”, aldus Henri van Eeghen, actievoorzitter van SHO. Veel Bekende Nederlanders zetten zich in Beeld en Geluid in om zo veel mogelijk geld op te halen, onder wie Nicolette van Dam, Claudia de Breij, Natasja Froger, Sander de Kramer, Froukje de Both, Ntjam Rosie, Jan Kooijman, Anita Witzier, Rob Geus, Emile Ratelband, Elle van Rijn, Celine Huijsmans en Margot Ribberink.

WHO meldt meer dan 20.000 ebola-besmettingen
In twee maanden tijd is het aantal mensen dat besmet is geraakt met ebola in West Afrika verdubbeld naar meer dan 20.000. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “De snelheid waarmee het virus zich verspreidt is ongekend. We moeten per dag bekijken hoe de situatie is en waar we onze inzet moeten aanpassen”, zei Roeland Moenash, directeur van Unicef Sierra Leone de dag ervoor in het televisieprogramma Eenvandaag.
2015

UNICEF helpt besmetting op heropende scholen tegen te gaan
UNICEF en partners helpen om het risico op besmetting met ebola tegen te gaan op de deze week heropende scholen in Guinee. Zo zijn meer dan 80.000 docenten getraind om veiligheidsmaatregelen uit te voeren en worden leerlingen voor binnenkomst op school gescreend. UNICEF en partners leveren thermometers, zeep en chloor.
Afsluiting actie

Actie sluit met grandioze eindstand
Nederland heeft 10.311.490,48 euro gegeven aan de actie ‘Stop de ebola-ramp. Later wordt dit bedrag nog gecorrigeerd naar 10.571.696 euro (donaties die na sluitingsdatum o.v.v. ebola op giro555 binnen kwamen). Dankzij de giften van mensen in Nederland ontvingen mensen in Guinee, Sierra Leone en Liberia levensreddende hulp, zoals voedsel, opvang van (wees)kinderen, medische hulpgoederen en ondersteuning bij veilige begrafenissen.
Hulpverlening op volle toeren

Giro555 publiceert eerste tussenrapportage over hulpverlening
Hulp aan slachtoffers van de ebola-ramp in West-Afrika is in volle gang, mede dankzij de giften aan Giro555. Maar er moet nog veel meer worden gedaan om de ebola-ramp te boven te komen. Ruim 30% van het bedrag van de Nationale Actie is in de voorgaande maanden besteed aan hulp. Daarmee zijn tot dan toe ruim 200.000 mensen bereikt.

Aantal besmettingen daalt, focus hulpverlening op preventie
Het is een jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ebola-uitbraak uitriep tot internationale medische noodtoestand. De ergste ebola-uitbraak van de geschiedenis blijft West-Afrika teisteren. De getroffen landen krabbelen langzaam weer op, maar de ziekte is nog altijd niet compleet uitgebannen, en de uitbraak heeft zowel diepe emotionele, als sociaal-maatschappelijke en economische wonden achtergelaten.
Een jaar na de Actiedag

Geld volledig besteed
Een jaar na de actiedag is het geld dat Nederland gaf voor de slachtoffers van de ebola-ramp geheel besteed. De wijze waarop West-Afrika de ebola-epidemie onder controle houdt, is bemoedigend. Maar de ramp is nog niet voorbij. Hulporganisaties blijven steunen om nieuwe uitbraken te beteugelen, overlevenden te reïntegreren en medische zorg structureel te verbeteren.
2016: Giro555 gelden besteed, maar hulporganisaties blijven werken aan wederopbouw
14 januari 2016: WHO verklaart West-Afrika ebola-vrij

WHO verklaart West-Afrika ebola-vrij
De ebola-uitbraak in West-Afrika lijkt definitief voorbij nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Liberia op 14 januari ebola-vrij verklaarde. In de voorgaande 42 dagen werden er geen nieuwe gevallen geregistreerd en zijn alle ''kettingen van besmetting'' gestopt, meldt de organisatie.
Sierra Leone en Guinee waren eind 2015 al ebola-vrij verklaard.

Getroffen landen ebola-vrij, maar UNICEF blijft belang van hulp aan kinderen benadrukken
Bijna 23.000 kinderen die een of beide ouders verloren door ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone zullen afhankelijk blijven van zorg en ondersteuning. Dat meldt UNICEF na de overheidsverklaring van van diezelfde morgen dat er geen ziektegevallen meer zijn in West-Afrika.

Actievoorzitter Simone Filippini reist naar Sierra Leone
Samen met een team van hulpverleners en journalisten reist actievoorzitter Simone Filippini naar Sierra Leone. Ze wil daar met eigen ogen bekijken hoe het geld van Giro555 terecht is gekomen en bezoekt in dat kader een aantal hulpverleningsprojecten. Tijdens haar reis schrijft ze over haar ervaringen. Dit is de eerste blog uit een serie van 6.

Giro555 publiceert de eindrapportage van de hulpverlening
De eindrapportage 'Hernieuwde kracht' geeft een overzicht van de hulpactiviteiten en behaalde resultaten die de samenwerkende hulporganisaties hebben gerealiseerd in de periode van 5 november
2014 tot en met 31 oktober 2015 met Giro555-geld uit de Nationale Actie “Help
Slachtoffers ebola-ramp”.