Aardbeving Haïti

Tomas doorweekt Haïti

De tropische storm Tomas heeft op Haïti voor overstromingen gezorgd die een gevaar kunnen zijn voor de verdere verspreiding van cholera. Oxfam blijft daarom doorgaan met het geven van voorlichting en het zuiveren van water.

Minder schade dan gevreesd
Tomas bereikte Haïti vrijdag. De orkaan was toen in kracht afgenomen tot een tropische storm. Daardoor heeft Tomas, ondanks de zes doden, minder schade veroorzaakt dan gevreesd. Zeker als je bedenkt dat honderdduizenden mensen in tenten de storm tegemoet traden. Naar schatting lieten 10.000 mensen zich vrijwillig evacueren.

Hevige regenbuien
Wel zorgde de storm in het noorden van de provincie Artibonite voor hevige regenbuien. Daardoor staat op sommige plekken het water 25 tot 35 centimeter hoog.

De wateroverlast zorgt overal voor een hoop ellende. Oxfam meldt dat er in de kampen geen noemenswaardige problemen zijn geweest met waterdistributiesystemen en latrines. Daarnaast blijkt dat in een overstroomd gebied in Artibonite gezinnen op hun gezondheid letten, bijvoorbeeld door het gebruik van waterzuiveringstabletten en hun handen te wassen.

 

Gevaar
De overstromingen kunnen een gevaar zijn voor een verdere verspreiding van cholera. Daarom blijft het Oxfam in het gebied rond Petite Riviere in de gaten houden hoe mensen met hun water en hygiëne omgaan. Dat wordt ondersteund met het geven van voorlichting en het zuiveren van water.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.