Droogte Hoorn van Afrika

Ton Huijzer: “Het is gevaarlijk, maar niets doen is geen optie”

Rond Mogadishu hulp verlenen is enorm lastig en zeer gevaarlijk, maar niet onmogelijk. Gezien de humanitaire situatie zal Stichting Vluchteling, deelnemers van de Samenwerkende Hulporganisaties, ondanks alle ingewikkelde omstandigheden, proberen medische zorg te bieden aan ontheemden en lokale bevolking. Hiervoor wordt geld van Giro 555 gebruikt.

Ton Huijzer, noodhulpspecialist van Stichting Vluchteling, bezocht de afgelopen dagen de Somalische hoofdstad Mogadishu. Telefonisch beantwoordt hij enkele brandende vragen op de site van Stichting Vluchteling:

Waar ben je precies geweest en wat trof je daar aan?
Ik was in Mogadishu, de hoofdstad van Somalie. Ongeveer honderdduizend mensen hebben daar een heenkomen gezocht op de vlucht voor geweld, honger en droogte. Die vluchtelingen hebben op lege plekken in de hoofdstad zelf schamele tentjes neergezet. Mensen zitten dicht op elkaar zonder sanitaire voorzieningen of water.

Je bent noodhulpspecialist. Hoe ernstig is de humanitaire situatie die je aantrof?
Heel ernstig. Doordat mensen zo dicht opeen zitten is de uitbraak van besmettelijke ziektes eigenlijk niet te voorkomen. Vooral ook omdat mensen en zeker de kinderen ernstig verzwakt zijn door de honger en de tocht naar Mogadishu. Mazelen is nu al een ernstig probleem. We spraken een moeder die twee kinderen had en beide kinderen heeft verloren door mazelen.

Wat gaat Stichting Vluchteling hier doen met geld van Giro 555?
Zo snel mogelijk gezondheidsposten inrichten in de buurt van de grootste kampen in Mogadishu. Nu kunnen mensen eigenlijk nergens heen.

Somalië is zeer gevaarlijk. Wat merkte jij daarvan?
Westerse hulpverleners kunnen zich in Mogadishu alleen met bewapende beveiliging verplaatsen. Dan nog moet dat verplaatsen snel en kun je niet veel langer dan een kwartier op een plek blijven om geen aandacht te trekken. Rond trekken met beveiliging is niet wat je wilt, maar er is geen keuze in Mogadishu. Anders kun je helemaal niets doen. En dat is in deze situatie ook geen optie.

Wat betekent de veiligheidssituatie voor de hulp die je nu kunt geven?
Het betekent dat je niet te groot moet willen beginnen, maar je eerst moet richten op de hulp die het allerhardst nodig is. Daarna kun je kijken of er meer mogelijk is.

Er zijn vaak berichten over hulp die niet goed terecht komt. Hoe zit dat hier, bijvoorbeeld met de radicale groepering Al Shabab?
Al Shabab heeft zich nu grotendeels uit Mogadishu teruggtrokken. Eigenlijk is Mogadishu nu voor een groot deel niemandsland. Niettemin blijft er een groot risco bestaan dat de hulp niet terecht komt waar het moet. De enige manier om dat te voorkomen is om zo veel mogelijk direct te werken met de vluchtelingen zelf. Dat is ook één van de redenen dat ik dit bezoek bracht: om te bekijken op welke manier we de hulp het beste kunnen gaan regelen.

Wat gaat er concreet gebeuren met de 250.000 euro die Stichting Vluchteling nu direct beschikbaar stelt voor dit gebied?
Dit geld komt dus uit de opbrengst van Giro 555 en hiervan worden gezondheidsposten opgezet in de nabijheid van de grootste kampen in Mogadishu. Dat is hard nodig want nu maken ziektes als diarree en mazelen onnodig dodelijke slachtoffers onder vooral de kleinste kinderen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.