Toon Borst maakt geld uit geld

Toon Borst maakt deze week voor de derde keer €555,- euro over op giro 555. Hij zamelt al jaren geld in voor het goede doel door oud en buitenlands geld op te halen.

Voorafgaand aan de intocht van Sinterklaas in Amsterdam dit jaar fietste Toon Borst (71) achter de Sint aan met een bakfiets vol melkbussen. Af en toe stopte hij en vroeg ouders om hun kinderen drie keer vijf cent te geven om in de melkbussen te stoppen. “Zien zij dan later de beelden van de Filipijnen op t.v., Dan kunnen ze zeggen dat ze geholpen hebben.” Veel ouders gaven inderdaad hun kinderen drie stuivers. Maar soms gaven ze ook drie keer twee euro. Zo haalde Toon Borst op één middag een paar honderd euro op.

Normaal gaat er heel wat exotischer geld in de bus. Oude Duitse marken, Oostenrijkse schillingen en Spaanse peseta’s, die nog ingewisseld kunnen worden tegen euro’s. Buitenlands geld van verre bestemmingen. Oude guldens van lang geleden, muntgeld maar ook snippen en vuurtorens. Alles voor het goede doel.

Toon en zijn melkbussen zijn inmiddels een bekend fenomeen in Amsterdam. Bij 75 punten door de stad, supermarkten, bloemenzaken en bakkerijen, staat zo’n bus, opgeknapt en fraai versierd door een vriend van hem, Bert (82).

Borst sorteert het binnengekomen geld. Mensen die hij kent die aan de grens wonen of regelmatig naar het buitenland reizen, wisselen het in. Inmiddels is de gepensioneerde Borst 25 uur per week met het inzamelen bezig.

Missiebusje

“Ik ben opgevoed om klaar te staan voor een ander. Wij moesten vroeger altijd wat geld in het missiebusje stoppen. Nu laat ik mensen iets in de melkbus doen.”

Hij begon met de inzameling van guldens in 2001, toen hij penningmeester was van kinderboerderij Brinkie. De boerderij moest drie maanden dicht vanwege mond-en-klauwzeer en Borst zocht een manier om de verloren inkomsten goed te maken. De euro werd een jaar daarna ingevoerd en Borst zag een kans.

Met behulp van zijn connecties in de stad, overgehouden aan zijn tijd als opbouwwerker in de Bijlmer, zette hij in enkele supermarkten melkbussen neer waar mensen hun buitenlands geld en guldens konden achterlaten.

Hij haalde zoveel op dat hij het zonde vond om na drie maanden te stoppen. Het ging al snel zo goed dat hij meerdere kinderboerderijen kon ondersteunen. De afgelopen paar jaar schommelden de jaarlijkse inkomsten tussen de €20.000 en de €25.000.

Verweggistan

Borst ging zich schuldig ging voelen dat hij ‘alleen maar’ iets deed voor kinderen in Nederland. Hij wilde ook wat gaan doen voor  ‘verweggistan’. Vanaf 2005 ging de helft van het geld naar een project in Sri Lanka voor kinderen die slachtoffer waren van de tsunami. In 2007 kwam daar een project voor gehandicapte kinderen in India bij.

Na de aardbeving in Haiti in 2007 haalde hij voor het eerst geld op voor Giro555. Daarna voor Pakistan. Zeven weken lang ging alles wat hij met de melkbussen ophaalde naar Giro555. Voor de Hoorn van Afrika haalde hij zes keer €555,- op. Vijf keer €555,- voor Giro555, en een keer voor Artsen zonder Grenzen, die niet aangesloten is bij de SHO. “Dat moest van mijn huisarts, die bij Artsen zonder Grenzen heeft gewerkt. En ik wil graag dat zij goed voor mij blijft zorgen,” zegt Borst.

Filipijnen

Maandag 18 november bood hij in Hilversum een collage aan, gemaakt van oude zilveren munten, sommige uit 1875, die hij in de loop van de jaren bij elkaar verzameld had. Hij heeft al twee keer €555,- overgemaakt aan Giro555 voor de Filipijnen en verwacht deze week de derde €555,- bij elkaar te hebben. Zes keer moet lukken, schat hij in.

Hij heeft wel eens kritiek gekregen van mensen die vonden dat de balans wel ver naar ´verweggistan´ was doorgeslagen, met alles wat hij voor Giro555 deed. Die mensen zien het verkeerd, zegt hij. “Als je het zelf redelijk hebt en je deelt dat met anderen, dan word je daar alleen maar rijker van. Kijk, alles wat ik doe voor Giro555 draagt bij aan onze bekendheid. Als mensen gewend zijn hun restjes vakantiegeld in de melkbus te stoppen voor Giro555 zullen ze dat ook doen voor de kinderboerderij. En mensen weten vaak niet dat het nog steeds mogelijk is om oude marken, schillingen en peseta’s om te wisselen in euro’s. Dankzij onze acties voor Giro555 weten steeds meer mensen ons te vinden.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.