Help slachtoffers Filipijnen

Tranen van geluk

Het dorpje Putting Bato, ‘Witte Steen’, is één van de dorpen waar de plaatselijke bouwvakkers na een 15-daagse bouwvakkerstraining zijn begonnen met het bouwen van huizen. Na bijna een uur rijden in de bergen over hobbelige zandwegen bereiken we het dorp waar de tyfoon zichtbaar haar sporen heeft achtergelaten. Veel groen is dor: vooral de kokosnootbomen zijn zichtbaar beschadigd.  Het huis van Susan Arellani Tampos (48) is het eerste huis van de vele huizen die met behulp van het Rode Kruis gebouwd gaan worden. Het huis is nog maar een paar dagen klaar, maar als we Susan bezoeken zien we dat het huis al is ingericht. Voor Susan en haar gezin was de situatie voor de tyfoon al moeilijk. “Nog niet eens een jaar voor de tyfoon heb ik mijn man wegens ziekte verloren. Sindsdien zijn mijn dochter en ik de kostwinners voor het gezin”, vertelt Susan. Na de Tyfoon werd hun situatie nog lastiger. Hun huis was totaal vernietigd. Ze werden geëvacueerd naar het dagopvangcentrum dat tijdelijk als evacuatiecentrum in gebruik was genomen. Hier verbleven ze een maand, totdat hun tijdelijk gebouwde onderkomen klaar was. Susan staart peinzend voor haar uit terwijl ze terug denkt aan die tijd. “Ik had gewoon zelfmedelijden”, zegt ze. “Na de tyfoon zag ik mijn buren samen met hun man het huis repareren. Ik had mijn man niet aan mijn zijde, geen geld om bouwmateriaal te kopen of de bouwvakkers te betalen. Het was zo moeilijk, want mijn man was een goede bouwvakker. Hij had ons huis kunnen herbouwen.” Met een knik in haar stem vervolgt ze: “Elke avond als de kinderen en kleinkinderen sliepen huilde ik, terwijl ik bad om een manier te vinden om ons huis te repareren.” Toen het Rode Kruis team kwam en vertelde dat er een huis voor Susan gebouwd zou worden, werd ze zo opgewonden en emotioneel dat ze spontaan alle teamleden omhelsde. Toen de constructie van het huis was gestart, hielp Susan mee waar ze kon. Nu is het huis klaar. “En weet je”, zegt ze met een lach, ”Ik heb meer gekregen dan waar ik om gebeden heb. Ik had gevraagd om mij te helpen een manier te vinden om mijn huis te repareren. Maar nu heb ik een nieuw, ruimer en veiliger. Het is minder warm binnen en gebouwd op stevige betonnen palen.” Nu kan Susan denken aan een manier om meer geld te verdienen om haar gezin te onderhouden. “Ik wil graag tomaten en andere groenten verbouwen. In sommige gedeelten van het dorp is goede vruchtbare grond die ik kan gebruiken”.

Foto: Bryan I Villanueva (PRC)
Susan en met haar kinderen en kleinkinderen voor hun nieuwe huis.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.