Stop de ebola-ramp

Tussenstand eerste dag Nationale Actieweek 3,8 miljoen euro

De Nationale Actieweek voor de slachtoffers van ebola in West-Afrika begint vandaag met een tussenstand van 3.865.164 Euro. De Actieweek duurt tot vrijdag 28 november om 24.00 uur. In heel Nederland starten vandaag vele acties waaronder in Bilthoven en in Rotterdam in het Excelsior stadion. Actievoorzitter Henri van Eeghen: “Ik ben heel dankbaar voor dit prachtige startbedrag van deze Nationale Actieweek. Nederland laat weer zien hoe begaan we zijn met het lot van de slachtoffers van ebola.”

Vandaag zijn twee kick offs van de Actieweek. In het Excelsior stadion in Rotterdam spelen Bekende Nederlanders Hugo Borst, Evgeniy Levchenko,  Rob Geus, Quintis Ristie (keeper), Sander de Kramer, Sasha Visser tegen in Nederland woonachtige Sierra Leoners onder leiding van de huidige bondcoach van Sierra Leone Atto Menash. In Bilthoven gaan meiden van de hockeyclub SCHC Bilthoven cupcakes verkopen voor 1 euro. Actievoorzitter Henri van Eeghen gaat de meiden helpen.

Van Eeghen: “Dat al vóór de actieweek zoveel mensen acties hadden opgezet en geld hebben overgemaakt voor directe hulpverlening, is gewoon ontzettend mooi.” Over de wijze waarop het geld wordt ingezet door de hulporganisaties achter Giro555 is Van Eeghen stellig: “Het geld dat we inzamelen gaat direct naar hulpverlening aan de slachtoffers van de ebola-ramp. Dat garandeer ik en dat kan iedereen lezen in de uitgebreide rapportages op www.giro555.nl.” Van Eeghen geeft aan dat hij heel goed beseft dat de samenwerkende hulporganisaties altijd onder het vergrootglas liggen. “Dat Nederlanders kritisch volgen wat wij doen met het geld dat zij ons toevertrouwen, is volkomen terecht. Dezelfde vragen  kreeg ik een jaar geleden bij de Filipijnen actie en ik grijp net als toen elke kans aan om uit te leggen hoe de noodhulpverlening van de samenwerkende organisaties in elkaar steekt. Maar mijn grootste zorg gaat op dit moment uit naar de vele slachtoffers van ebola en naar onze eigen mensen die in het rampgebied levensreddend werk verrichten.”

Marjan Kruijzen is namens Cordaid in Siera Leone en vertelt vanmorgen hoe de 19-jarige Ramatulie Kargbo, met intens verdriet haar verhaal vertelde. Haar beide ouders zijn in oktober aan ebola overleden, twee weken na elkaar. Daardoor heeft zij samen met twee broertjes en een zusje van 17, 15 en 3 jaar, 42 dagen in quarantaine gezeten, alleen de buren hielpen wat met eten. Andere familieleden niet: te bang. Kruijzen: “Haar ouders zijn in een treatment centre gestorven en door een begrafenisteam begraven. De kinderen hebben hen niet meer gezien. Ze gaan nu vaak naar het graf. Ramatulie is nu verantwoordelijk voor de huur van het huis, voor haar broertjes en zusje, voor het inkomen, voor alles. Ze weet niet hoe het verder moet. Ze doet duidelijk een oproep aan de wereld voor hulp. Ik ga haar linken aan onze partnerorganisatie en aan Unicef,” aldus Marjan Kruijzen. (foto zie bijlage)

Op deze website vindt u wat de hulporganisaties achter Giro555 doen met geld van mensen in Nederland voor ebola-slachtoffers. Net als bij vorige acties zullen alle verantwoordingen steeds weer op de webiste worden geplaatst. Gisteren ontstond commotie over de verdeling van de gelden door SHO na een artikel in De Correspondent. Hoogleraar bestuurskunde Pauline Meurs, de voorzitter van de adviescommissie die begin dit jaar een rapport schreef in opdracht van SHO, reageerde daarop: “Bericht over de samenwerkende hulporganisaties in de Correspondent is niet in overeenstemming met inhoud en strekking van het advies waar zogenaamd uit wordt geciteerd.” René Grotenhuis, voorzitter van de samenwerkende hulporganisaties wil het verder houden bij zijn reactie die hij gisteren al gaf op de website van Giro555: “We zitten nu midden in een actie. We zijn in Nederland heel druk bezig met de Nationale Actieweek en hebben verder al onze focus nodig voor de noodhulp in het rampgebied. De samenwerkende hulporganisaties zijn al 25 jaar dankbaar voor het vertrouwen dat het Nederlandse publiek heeft in onze werkwijze en rapportages en we blijven onszelf vernieuwen om dat ook de komende 25 jaar waar te maken.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.