Help slachtoffers Syrië

Tussenstand op Giro555 ruim 1 miljoen euro

Op Giro555 is tot nu toe 1,2 miljoen euro binnengekomen voor de nationale actie Help slachtoffers Syrië.Dit is inclusief de donaties die gisterenavond zijn binnengekomen tijdens het speciale tv-programma ‘S.O.S. Syrië!’ van EO en VARA, waarin werd opgeroepen om te doneren. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties een week na de start van de actie. Daarnaast heeft minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een extra vier miljoen euro toegezegd voor hulp aan de slachtoffers.

Het geld van de Samenwerkende Hulporganisaties gaat naar noodhulp, zoals medische zorg, eten, drinkwater en tenten voor slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. De helft van de noodhulp wordt verleend binnen Syrië en de andere helft gaat naar noodhulp voor vluchtelingen in de buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije.

Jan Bouke Wijbrandi, actievoorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties: “De SHO is iedereen die tot nu toe heeft bijgedragen aan de nationale actie dankbaar. We hebben de afgelopen week én in de tv-uitzending van gisteravond een eerlijk beeld gegeven van wat er nodig, mogelijk en moeilijk is in de hulpverlening. Dat draagt bij aan draagvlak in de Nederlandse samenleving voor ons werk. Het besef in Nederland dat zich in en rond Syrië een enorme humanitaire ramp voltrekt, groeit. Steeds meer Nederlanders voelen zich betrokken bij het lot van mensen uit Syrië. Hulp voor slachtoffers is keihard nodig. Daarvoor is geld nodig. Het aantal slachtoffers van de ramp stijgt met de dag. Wij hopen dat ook de komende tijd nog veel meer mensen geld overmaken op Giro555.”

Televisiespotjes
Het gironummer 555 blijft open. De Nederlandse Publieke Omroep zendt gratis spots uit van bekende Nederlanders die oproepen om Giro555 te steunen. Sipke Jan Bousema, Floortje Dessing, Pia Dijkstra, Frank Evenblij, Brecht van Hulten en Renate Verbaan doen mee. Daarnaast worden Nederlanders opgeroepen met advertenties, banners en radiospots.

De Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties dat bij grote humanitaire rampen gezamenlijk fondsen werft voor hulpverlening aan de slachtoffers van de betreffende ramp. De SHO bestaat uit CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.