Stop de ebola-ramp

Tv-spot voor Giro555 laat tragiek ebola-ramp zien

Het Nederlandse publiek ziet de ebola-ramp in al zijn hevigheid door de tv-spot die door NPO wordt uitgezonden voor Giro555. De beelden vertellen het verhaal van de directe ebola-slachtoffers, hun nabestaanden en miljoenen andere getroffenen in West-Afrika. En dat is, op welke manier je het ook vertelt, een schrijnend verhaal. De spot roept tv-kijkers op direct te doneren voor noodhulp aan deze slachtoffers.

Dit is de realiteit

De tv-spot toont beelden van ebola-klinieken, koortscontroles en ook een stervende man. Hij is alleen en ligt op het asfalt. De kijker ziet ook hoe lichamen in een graf in worden getild. Het zijn gruwelijke beelden, dat realiseren wij ons ook. Waarom zou je die dan toch uitzenden?

Er zijn al meer dan 5000 mensen omgekomen door het ebolavirus. Meer dan 13268 mensen zijn nu besmet en ziek. De beelden in de tv-spot laten in de eerste plaats de realiteit van de situatie zien: er zijn duizenden mensen ziek in West-Afrika en er worden nog veel nieuwe sterfgevallen verwacht.

Eenzaam sterven is een grote angst voor veel mensen wereldwijd. Beelden daarvan, zoals de man in de tv-spot, raken direct aan de onmenselijke kern en tragiek van de ebola-ramp. De nabijheid van familieleden om afscheid te nemen van dierbaren is levensgevaarlijk. Juist vlak voor en na het sterven zijn mensen met het ebolavirus hyperbesmettelijk. Het is dan ook juist de reden dat het virus zich zo snel heeft kunnen verspreiden in West-Afrika. Familieleden kunnen niet anders dan van een afstand toekijken hoe hun dierbare lijdt en uiteindelijk sterft.

Veilige begrafenissen

Hulporganisaties werken met man en macht aan veilige begrafenissen. Er zitten ook aangrijpende beelden van een begraafplaats in het spotje. Veilige begrafenissen gebeuren door getrainde begrafenisteams. Zij gebruiken beschermende kleding en veilige lijkzakken: precies zoals in het spotje te zien is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet 70% van de begrafenissen voor 1 december dit jaar veilig gebeuren, willen we het virus bedwingen.

De spot laat ook een andere kant van het verhaal zien: de ramp achter de ramp. De kijker ziet weeskinderen en hoort hoe complete samenlevingen zijn ontwricht. Het leven staat stil in de ebola-gebieden in West-Afrika. Kinderen gaan niet meer school, markten zijn dicht en broodwinners blijven thuis.

Zo laat de TV spot zien wat de impact is van de ramp op mensen in Sierra leone, Liberia en Guinnee. En wat hulporganisaties de komende maanden doen met de opbrengsten van Giro555: ze helpen ebola-patiënten, zorgen dat de verspreiding van het virus stopt en werken tegen de ramp achter de ramp in West Afrika.

U kunt iets doen

De spot is een oproep aan mensen in Nederland: U bent niet machteloos. U kunt iets doen om mensen ter plaatse te helpen en de ebola-ramp te stoppen. Uw bijdrage aan Giro555 stelt hulporganisaties in staat om zoveel mogelijk mensen, middelen en blijvende aandacht naar het ebola-gebied te sturen.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.