Nederland
helpt
Nepal

Twee aardbevingen in één mensenleven

Kaman Sing Japha Magar maakte een enorme aardbeving mee in 1934. De Nepalees was toen twintig jaar. Nu tachtig jaar later beleeft hij de nachtmerrie voor de tweede keer.

Met een sombere blik in zijn ogen staart Kaman in de verte. Hij zit voor zijn zwaar beschadigde huis in het afgelegen dorpje Paslang en kauwt op pruimtabak. Kaman is de oudste inwoner van het dorp. Binnenkort wordt hij honderd jaar. Af en toe roept hij naar zijn dochter Kanchi om hem in een andere zitpositie te brengen.

Ik kon me niet bewegen

“Toen de aardbeving begon probeerde ik op te staan, maar ik kon me niet bewegen”, vertelt Kaman. Hij sliep buiten, maar werd wakker door het schudden. “Mijn dochter en kleindochters waren in huis. Gelukkig renden ze naar buiten voordat het huis instortte.” Kaman en zijn familie moeten nu slapen onder een dekzeil op houten planken. “Ik vind het moeilijk om buiten te slapen. Het bed is te klein en ik heb het erg koud,” zegt hij. Hij vindt het fijn dat CARE dekens heeft uitgedeeld en andere hulpgoederen.

Volgens Kaman is Paslang in een eeuw nauwelijks veranderd, tot nu. De aardbeving heeft zo’n tachtig procent van het dorp vernietigd. Het moet helemaal opnieuw worden opgebouwd.

 

 

 

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.