Samen in actie
voor Beiroet

Twee jaar na de explosie in Beiroet

Het is exact twee jaar geleden dat een enorme explosie grote delen van de stad Beiroet verwoestte. Met geld opgehaald via de Giro555-actie voor Beiroet hebben de samenwerkende hulporganisaties de afgelopen twee jaar o.a. voedsel- en hygiënepakketten, onderdak, medische zorg, noodonderwijs en psychosociale hulp geboden aan slachtoffers van de Beiroet-explosie.

Hulpverleners kregen daarbij te maken met corona-lockdowns en stijgende kosten door een zware economische crisis, maar slaagden erin de zwaarst getroffen mensen te bereiken.

Op 4 augustus 2022 verwoestte een enorme ontploffing in de haven van Beiroet een groot gedeelte van de stad. © Plan International
Op 4 augustus 2020 verwoestte een enorme ontploffing in de haven van Beiroet een groot gedeelte van de stad. © Plan International

Een jaar na de ramp (augustus 2021) waren met Giro555-geld meer dan 80.000 mensen geholpen en was 10,8 miljoen euro van de opgehaalde 15,3 miljoen euro voor Beiroet besteed. Het resterende bedrag van deze Giro555-actie is inmiddels (tot en met 31 juli 2022) volledig besteed aan o.a. psychosociale hulp, reparaties van huizen en infrastructuur en financiële steun en trainingen voor het midden- en kleinbedrijf. Eind oktober 2022 zal een uitgebreide rapportage met financiële verantwoording over de totaal resultaten van alle hulp worden gepubliceerd op deze website.

Hoe is het er nu?

De situatie in Libanon is nog steeds alarmerend. Armoede en voedselschaarste nemen toe en dat heeft ook grote gevolgen voor de kinderen in het land.

Crisis op crisis

Hoewel huizen zijn hersteld, ondernemers trainingen ontvingen en kinderen weer naar school gaan, nemen de inflatie, armoede en werkloosheid in Libanon alleen maar verder toe. Als gevolg van een verlammende economische crisis, hyperinflatie, COVID-19 en de explosie in Beiroet groeit het aantal gezinnen dat in armoede leeft.

Torenhoge voedselprijzen en steeds meer voedselschaarste maken het dagelijks leven van veel Libanezen steeds moeilijker. Afgelopen maart kampte 22 procent van de huishoudens in het land met voedselonzekerheid en leefde 80 procent van de bevolking in armoede. Het tekort aan brandstof, voedsel, medicijnen en zelfs drinkwater loopt met de dag op. Hygiëneproducten zoals maandverband zijn voor veel Libanezen onbetaalbaar geworden.

Gezinnen in Beiroet ontvangen hygiënekits (juli 2022). © Plan International

Toekomst meisjes in gevaar

Mira Mkanna, programmamanager kindbescherming bij Plan International schetst hoe de situatie er nu voor kinderen, twee jaar na de ramp, is.

Voor kinderen, en dan met name voor meisjes, brengt deze opeenstapeling van crises een enorm risico met zich mee. Armoede en werkloosheid maken dat hun bescherming en toekomst, met name in de zwaarst getroffen gebieden, verder in gevaar komt.

“Als we niet in actie komen zullen we een toename zien van het aantal kindhuwelijken, kinderarbeid en de seksuele uitbuiting van kinderen,” zegt Mira Mkanna, programmamanager kindbescherming bij Plan International. Met name voor meisjes is het risico hierop heel groot. Uithuwelijking, bijvoorbeeld, betekent dat de familie een mond minder te voeden heeft en in dit soort noodsituaties lopen meisjes een hoger risico om gedwongen te worden tot seks in ruil voor geld of voedsel. “Voor veel families is dit het laatste redmiddel om hun gezin in leven te houden.”

Mira Mkanna, Programmamanager kindbescherming bij Plan International

Schooluitval en kindhuwelijken

De groeiende problemen zorgen dat kinderen, uit vooral arme gezinnen, niet meer naar school gaan. Momenteel is dat voor drie op de tien jongeren in Libanon al het geval. “Niet alleen de prijs van educatie, maar ook de kosten voor vervoer van en naar school en de kosten voor basisbehoeften zijn toegenomen. Kinderen stoppen daarom met school om geld voor hun gezin te verdienen en dat heeft grote gevolgen,” zegt Mkanna.

Wanneer kinderen langere tijd niet naar school gaan lopen ze namelijk niet alleen leerachterstanden op, maar neemt ook het risico op uithuwelijking en exploitatie toe. Zelden keren meisjes na langere tijd geen onderwijs terug naar de schoolbanken.

Langdurige hulpverlening

Om dit tegen te gaan, blijven de samenwerkende huporganisaties achter Giro555 doorgaan met hun reguliere werk voor de bevolking van Libanon. Zo zet Plan International in op kindbescherming, psychosociale hulpverlening, werkgelegenheid en opleidingsprogramma’s.

Mkanna: “Een van onze projecten is in Bab al-Tabbaneh in Tripoli, een van de armste wijken van Libanon. Hier bedelen kinderen op straat om geld of voedsel of spitten afval door op zoek naar dingen om te verkopen. Plan International spoort kinderen op die risico lopen op geweld, misbruik of uitbuiting en verwijst hen door naar gespecialiseerde zorg. Met cash transfers voorzien we de meeste kwetsbare gezinnen in hun eerste levensbehoeften. Daarnaast maken we kinderen met creatieve werkvormen, rollenspelen en muziek bewust van hun recht op onderwijs en bescherming en hun seksuele gezondheid en reproductieve rechten.”

Om kinderarbeid bij de kern aan te pakken, werkt Plan International aan het verminderen van risicofactoren. Zo krijgen ouders en jongeren vanaf 15 jaar beroepsgerichte trainingen om een eigen inkomen te kunnen genereren. In community’s creëert Plan International bewustzijn over de risico’s van kinderarbeid, specifiek voor meisjes, en op nationaal niveau lobbyt de organisatie voor betere bescherming van kinderen in risicosituaties.

De hulporganisaties achter de Giro555-actie ‘Samen in actie voor Beiroet’ zijn: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Eind oktober 2022 wordt de eindrapportage gepubiceerd met de resultaten van de hulp aan Beiroet met Giro555-geld.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.