Help slachtoffers Filipijnen

Twee jaar na supertyfoon: Filipino’s beter voorbereid op rampen

Twee jaar na de verwoestende tyfoon Haiyan zijn Filipino’s beter voorbereid op rampen. Hulp met van Giro555 heeft honderdduizenden mensen bereikt. Het meeste geld ging naar onderdak, water en sanitaire voorzieningen en creëren van bronnen van inkomsten. Bijna 90% van het geld dat mensen in Nederland stortten voor hulp – 36 miljoen – is tot nu toe gebruikt. Hulporganisaties ronden de hulp met geld van Giro555 eind 2015 af.

© Sigrid Spinox

Herstelfase
De hulpverlening bevindt zich volop in de herstelfase, blijkt uit een rapport dat de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 vandaag publiceren over de voortgang van de hulp. Actievoorzitter Simone Filippini: “Er is twee jaar na de ramp veel bereikt. Met geld van Giro555 zijn bijvoorbeeld 206.641 mensen geholpen aan onderdak, hebben 34.318 mensen toegang tot latrines, ontvingen 27.790 gezinnen financiële steun en kunnen 81.741 kinderen weer naar school in herstelde of nieuwe klassen.”

Voorbereiden op rampen
Jaarlijks razen gemiddeld 20 tyfonen over de Filipijnen. Daarom is bij de hulp voortdurend aandacht voor het voorbereiden van mensen op rampen, bijvoorbeeld door rampenplannen, goede communicatiemiddelen zoals radio en het versterken van dijken en dammen. Nieuwe huizen en evacuatiecentra moeten stormbestendig zijn.

Focus op inkomen
De komende tijd ligt de focus van de hulp op verdere verbetering van de inkomenspositie van gezinnen, van wie velen hun bron van inkomen door de ramp verloren. Zo krijgen gezinnen hulp bij het opzetten van een winkel, en leren zij hoe zij landbouw moeten bedrijven.

Daadkrachtige Filipino’s
Hulporganisaties roemen de daadkracht, waarmee de Filipino’s de traumatiserende ramp te boven komen. Filippini: “Met een geweldige veerkracht en doorzettingsvermogen bouwen mensen aan een nieuw bestaan en richten ze hun blik op de toekomst. Daarmee zijn zij een voorbeeld voor velen.”

Over de actie
Op 8 november 2013 raasde tyfoon Haiyan over de Filipijnen en trof daarmee 16 miljoen mensen. Het is één van de sterkste stormen ooit gemeten. Nederland kwam massaal in actie. Op Giro555 werd ruim 36 miljoen ingezameld. Volgende week gaat Giro555 langs scholen die 2 jaar geleden geld inzamelden, om hen te vertellen wat er met hun geld is gebeurd.

Het rapport bestaat uit 2 delen: een financieel en verhalend stuk. U kunt beiden hier inzien. Heeft u liever een snelle overview? Bekijkt u dan de interactieve tijdlijn.

Op zondag 8 november worden de slachtoffers van de ramp herdacht in de Church of our Saviour in Den Haag.

Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib,Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.