Tyfoon Hagupit trekt over eerder zwaargetroffen gebied op Filipijnen

Honderdduizenden mensen op de Filipijnen zijn op de vlucht geslagen voor tyfoon Hagupit. De tyfoon raast over het land en laat een spoor van verwoesting achter. Tot nu toe zijn zeker 21 mensen omgekomen door het natuurgeweld. 

O.a. het Rode Kruis hielp bij de evacuaties van mensen in de grootste risicogebieden. Hulporganisaties achter Giro555 zorgden daarnaast voor het beschikbaar maken van extra noodhulpgoederen en praktisch materiaal in de gebieden die het hardst worden getroffen.

Verwoesting na tyfoon Haiyan

Op verschillende plekken, waaronder Manila, Leyte, Samar, Subic en Cebu zijn noodvoorraden aangelegd met voedsel, dekens, slaapmatten, jerrycans, muskietennetten en hygiëne-items. Ook praktisch materiaal zoals watertrucks, generatoren, kettingzagen en communicatiemiddelen zijn inmiddels ter plekke. Naar Tacloban zijn extra hulpverleners onderweg. Belangrijke lokale diensten en middelen, zoals de bloedbank, radio-operators, satelliettelefoons,  een deel van het wagenpark en de dieselopslag zijn verplaatst naar veilige en centrale plekken die ook tijdens Haiyan zijn gebruikt.

De hulporganisaties staan klaar om de mensen bij te staan na een grootscheepse evacuatie. Zware regenval, vloedgolven en landverschuivingen zijn de eerste meldingen die nu binnenkomen. De storm vervolgt zijn pad over land en zal daarbij over de Bicol regio komen, waar twee actieve vulkanen liggen. Dit kan de situatie verergeren.

‘De schade is nog niet te overzien’, zegt Oxfam Novib noodhulpcoördinator Hans van den Hoogen. ‘De Filipijnen heeft een van de grootste evacuaties in vredestijd uitgevoerd om zoveel mogelijk mensen in veiligheid te brengen. Oxfam Novib en andere hulporganisaties staan klaar om de bevolking te helpen.’ De orkaan trekt over hetzelfde gebied dat vorig jaar zwaar werd getroffen door supertyfoon Haiyan.

Steun voor mensen in evacuatiecentra
Hulporganisaties onderzoeken in afstemming met de autoriteiten in Tacloban waar mensen in de evacuatiecentra nu behoeften aan hebben. Hierbij wordt vooral gekeken naar de beschikbaarheid van schoon drinkwater en de hygiënische omstandigheden. Ook wordt de situatie onderzochtvan mensen in tijdelijke onderkomens in de kwetsbare kuststrook. Onbevestigde berichten melden dat sommige centra zijn verwoest.

Hulporganisaties die met Giro555 geld gefinancierde hulpprojecten hebben lopen t.b.v. de getroffenen van tyfoon Haiyan, bekijken of zij hun planningen door de nieuwe verwoestingen in het gebied  moeten aanpassen.

Luister hier het fragment terug van Marion Derckx, ambassadeur op de Filipijnen, die de actuele situatie aldaar beschrijft.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.