Samen in actie
voor Oekraïne

Water, eten en babyvoeding voor Oekraïense gezinnen in Roemenië

Save the Children, een van de elf hulporganisaties achter Giro555, biedt in Roemenie via speciale opvangcentra hulp aan kinderen en hun gezinnen, met speelruimtes, ruimtes waar moeders hun kinderen kunnen verzorgen, psychologische hulp, praktische informatie en financiële hulp. Ook Anna en haar kinderen kregen hulp van Save the Children.

Anna arriveerde samen met haar twee dochters bij de grensovergang in Roemenië. Nadat ze weken in hun thuisstad Cherson hadden doorgebracht met een tekort aan voedsel en medicijnen, besloot Anna dat het daar niet langer veilig was en dat het beter was om te vluchten. Ze pakte haar auto en samen met haar dochters ging ze op weg. Vanwege toenemende gevechten in het gebied, duurde de reis erg lang en moesten ze goed opletten. Vlak voordat ze bij de grens met Roemenië aankwamen, kregen ze ook nog een ongeluk waarbij haar 8-jarige dochter uit de auto werd geslingerd en twee weken in het ziekenhuis behandeld moest worden. Vanwege het ongeluk was hun auto te beschadigd om de reis verder voort te zetten. Zo gauw de oudste dochter weer was hersteld, staken Anna en haar twee dochters te voet de grens over met Roemenië. 

Anna met haar twee dochters, van 8 en 1 jaar oud

Bij de grenspost van Isaccea konden Anna en haar twee dochters uitrusten in een kindvriendelijke ruimte van Save the Children. Hier kregen ze water, eten en babyvoeding en luiers voor de 1-jarige dochter. Ook kreeg Anna informatie over waar ze naartoe kon voor verdere hulp. De dochters van Anna konden even in alle rust spelen en weer kind zijn. Anna vertelt: “Overal stonden Russische soldaten en tanks. We moesten een tijdje in een nabijgelegen stad blijven zodat mijn dochter kon herstellen en haar verband kon verwisselen. Nu we Roemenië hebben bereikt, willen we hier een tijdje blijven, in ieder geval een paar weken.”

In Oekraine helpt Save the Children gezinnen met financiële hulp en noodhulppakketten, waaronder pakketten voor baby’s of mensen met een beperking. Ook in Polen biedt de organisatie financiële en psychologische hulp. 

Lees HIER meer over de hulp die Save the Children biedt met Giro555-geld.

Pim Kraan, directeur Save the Children bedankt alle gevers aan Giro555.
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.