UN OCHA: 865 baby’s per dag geboren in rampgebied

In het rampgebied worden dagelijks naar schatting 865 baby’s geboren, meldt UN OCHA in de meest recente update uit het gebied. Vijftien procent van hen hebben levensbedreigende complicaties. Er is grote behoefte aan medische kits om moeders en kinderen te kunnen helpen.

De meest recente cijfers van UN OCHA onderstrepen hoeveel behoefte er nog is aan de meest basale zaken. Kinderen lopen het risico op ondervoeding en krijgen daarvoor speciale vitaminesupplementen en hoogwaardige voeding.

De Filipijnse overheid, de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF hebben een grootschalige vaccinatiecampagne opgezet om te voorkomen dat kinderen die de ramp overleefden in de nadagen alsnog bezwijken.

‘’De kinderen hebben alle bescherming nodig die beschikbaar is’’, vertelt Angela Kearney van UNICEF. ‘’Besmettelijke ziektes zijn op dit moment een stille bedreiging. We weten dat een uitbraak van ziektes kan ontstaan in een situatie als deze, maar we weten ook wat we moeten doen om dit te voorkomen.’’

De campagne is deze week is begonnen in Tacloban. Mobiele gezondheidsteams hopen de komende dagen 30.000 kinderen te beschermen tegen mazelen en polio.

Op verzoek van de overheid heeft UNICEF vaccins ter waarde van 2 miljoen dollar verscheept naar de Filipijnen. Ook zorgen we in samenwerking met de WHO en het Filipijnse Rode Kruis voor het koelen en distribueren van de vaccins. En terwijl de kinderen gevaccineerd worden, worden ze gecontroleerd op ondervoeding en waar nodig behandeld. Daarnaast ontvangen kinderen een dosis vitamine A om hun weerstand te ondersteunen.

Lees hier de meest recente UN OCHA cijfers.

Lees hier meer over de hulpverlening van UNICEF.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.