Nederland
helpt
Nepal

UNICEF: “1 Miljoen kinderen in Nepal hebben dringend hulp nodig”

Volgens UNICEF hebben tenminste 940.000 kinderen in Nepal hebben dringend hulp nodig, aldus UNICEF. Door de aardbeving zijn overal in Nepal grote tekorten aan water en voedsel. Er is geen elektriciteit en het telefoonnetwerk ligt plat.

40 Procent van de Nepalese bevolking is jonger dan 18. Sinds de aardbeving maken vele kinderen in de kou angstige nachten door met hun families. Hun huizen werden vernietigd en de angst voor naschokken is groot. De materiële schade is enorm. “Dit is een ernstige noodtoestand”, zegt UNICEF-medewerker Rupa Joshi. “We moeten snel handelen om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en te beschermen.”

“Inmiddels begint duidelijk te worden hoe groot de impact is voor de mensen en de kinderen in Nepal. Zo veel levens verloren, zoveel huizen beschadigd”, aldus de Nederlandse Karin Hulshof, directeur van UNICEF in Zuid-Azië, die de afgelopen dagen over ernstig beschadigd wegen naar Bakhtapur reisde. “Ik zag mensen elkaar helpen, sommige zelfs zingend, en nergens onlusten. Het zal moeilijk zijn voor de mensen in Nepal om alles op te bouwen, maar ik weet zeker dat ze het kunnen.” Zware regen bemoeilijkt de situatie. Met name kinderen zijn kwetsbaar. Door beperkte beschikbaarheid van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen kunnen kinderen snel ziek worden en sterven.

Teams van UNICEF, de Nepalese overheid en andere hulporganisaties maken momenteel de schade  op die de aardbeving en de talloze naschokken veroorzaakten. Ze proberen een inschatting te maken van de nodige hulp. UNICEF zet alles in het werk om hulp te bieden. Eerste prioriteit is het herstel van de watervoorziening om infectieziekten en epidemieën door vervuild water te voorkomen. Op het moment van de ramp waren 20 UNICEF-waterspecialisten in Nepal. Zij zijn ingezet om de cruciale technische bijstand te verlenen. Vanuit opslagruimten worden hulpgoederen aangevoerd: waterzuiveringstabletten, EHBO-materiaal, beschuttingsmateriaal, hygiënekits, medicijnen, dekens en tenten. Drinkwater en ORS tegen diarree wordt uitgedeeld. Al deze spullen lagen al klaar in Nepal. UNICEF stuurt twee vliegtuigladingen met in totaal 120 ton hulpgoederen. Ook zorgt UNICEF voor bescherming van kinderen die alleen zijn komen te staan en psychosociale bijstand voor getraumatiseerde kinderen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.