UNICEF

Al voor de ramp was UNICEF actief op de Filipijnen. Daarom kon UNICEF direct reageren op de tyfoon en de slachtoffers helpen. Direct na de ramp steeg het eerste vliegtuig met 60 ton hulpgoederen op vanuit Kopenhagen. Inmiddels zijn 25 vliegtuigladingen hulpgoederen afgeleverd op de Filipijnen. Hulp wordt geboden op diverse gebieden:

  • Water en sanitaire voorzieningen

Direct na de ramp was de toegang tot schoon drinkwater ernstig beperkt: de watervoorziening was beschadigd of verwoest en er was geen diesel om de waterpompen draaiende te houden. Mede dankzij UNICEF hebben in totaal nu 438.500 mensen in Tacloban, Cebu, Capiz, Roxas City en drie steden in West Samar toegang tot veilig drinkwater. Dit komt met name door het herstel van de reguliere waterleidingen en waterzuiveringsinstallaties.

Er zijn gezinshygiënepakketten uitgedeeld aan 137.000 mensen. In een pakket zit onder andere zeep, tandenborstels, tandpasta, nagelknipper, kam en handdoeken. UNICEF zorgt ook voor de sanitaire voorzieningen, vooral op plekken waar veel mensen bij elkaar verblijven. Er zijn toiletten geïnstalleerd voor in totaal 58.600 mensen op verschillende plekken in het rampgebied.

  • Ondervoeding

1,35 miljoen kinderen op de Filipijnen dreigen acuut ondervoed te raken. Al voor de ramp was een derde van de kinderen ondervoed en de huidige voedselschaarste zet de situatie op scherp. UNICEF screent op ondervoeding en zet samen met de overheid voedingscentra op. UNICEF deelt extra voedzame notenpasta, vitaminen, voedzame biscuits en melk voor de allerkleinsten uit. Ook zorgt UNICEF voor consulten en speciale ruimtes voor zwangere en borstvoedende vrouwen. Zij krijgen voorlichting over goede voeding en over het belang van borstvoeding. Meer dan 38.000 kinderen onder de vijf jaar zijn al gescreend, 843 kinderen bleken ondervoed en krijgen een behandeling.

  • Kinderbescherming

Ten gevolge van een ramp als deze raken veel kinderen hun ouders kwijt. Deze kinderen zijn erg kwetsbaar. UNICEF werkt samen met de autoriteiten en andere organisaties om maatregelen te treffen zodat deze kinderen beschermd worden. Een voorbeeld hiervan is extra controle op havens en vliegvelden om ervoor te zorgen dat kinderen niet mee genomen worden door vreemden. Via de radio en megafoons worden ouders voorgelicht over gevaren voor kinderen en het psychologische welzijn van kinderen. Ook worden er kindercentra opgezet waar kinderen opgevangen kunnen worden.

UNICEF traint in elke gemeente in het rampgebied een politieagent(e) om kinderen zonder ouders/verzorgers te vinden, te registreren en te herenigen met familie. UNICEF en partners beheren een centrale database met gegevens van zulke kinderen. Elke agent wordt gekoppeld aan een maatschappelijk werker die in de gaten houdt dat het kind goed verzorgd en beschermd wordt. Middels dit systeem zijn tot nu toe 70 alleenstaande kinderen gevonden in 20 gemeentes en 3 steden. UNICEF traint nu ook personeel van hulporganisaties en de overheid die betrokken zijn bij voedseldistributies: dit is ook een moment waarbij alleenstaande kinderen geïdentificeerd kunnen worden.

In Tacloban zijn al vacht kindercentra geopend, één in Manilla voor kinderen die naar Manilla zijn geëvacueerd. In totaal 10 andere kindercentra in Guiuan, Ormoc en Roxas zijn door UNICEF voorzien van tenten waar nodig en van (spel)materiaal. UNICEF heeft een reizend team opgezet dat bijhoudt hoe het gaat in de kindercentra en met alleenstaande kinderen. Dit team geeft ook training en advies over het opzetten van activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen en het beantwoorden van moeilijke vragen van kinderen.

  • Medische zorg

Er zijn medicijnen en EHBO kits uitgedeeld waar 90.000 mensen gebruik van kunnen maken. Ook zijn er sets voor de behandeling van diarree gedistribueerd en medicijnen en spullen voor de zorg van kraamvrouwen en pasgeborenen.

De Filipijnse overheid heeft hulp ingeroepen van UNICEF om kinderen onder de 5 jaar in de rampgebieden te kunnen vaccineren tegen mazelen en polio. Ziektes die in deze omstandigheden weer de kans krijgen zich te verspreiden. Ook krijgen de kinderen vitamine A voor een betere weerstand. De inentingscampagne is nu bezig in onder andere Tacloban, Ormoc, Cebu, Capiz, Iloilo, Tanuan, Tolosa, noord Leyte, Biliran en Oost Samar.

  • Onderwijs

Om ervoor te zorgen dat kinderen zo snel mogelijk het gewone leven weer kunnen oppakken, zijn lesmaterialen en schooltenten verscheept naar het rampgebied. De schooltenten worden opgezet in verschillende zwaar getroffen plekken verspreid over het rampgebied. Tot nu toe zijn 56 tijdelijke scholen opgezet voor ruim 10.000 leerlingen.

UNICEF en Save the Children hebben een cursus gegeven aan schoolleiding en leraren over hoe je in deze moeilijke omstandigheden de school heropent, hoe je toch kunt lesgeven en waar scholen kunnen melden wat voor ondersteuning ze nog nodig hebben. Ook is aandacht besteed aan het psychologische welzijn van leraren zelf. Ondertussen wordt een grootschalige Terug-Naar-School-campagne gepland voor januari. Alles is erop gericht het mogelijk te maken dat alle kinderen dan weer onderwijs kunnen volgen, hoe provisorisch de omstandigheden ook kunnen zijn.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.