UNICEF bereidt zich voor op tropische storm Haïti terwijl cholera zich blijft verspreiden
Terwijl UNICEF samen met andere VN-organisaties en lokale partners de regering van Haïti ondersteunt in haar reactie op de recente cholera-uitbraak, bereidt de organisatie zich ook voor op de komst van een zware tropische storm door te zorgen voor voldoende noodhulpgoederen.
“Samen met onze partners werken de medewerkers van UNICEF dag en nacht om de slachtoffers van de cholera te helpen en de ziekte in te dammen”, zegt Francoise Gruloos-Ackermans, UNICEF vertegenwoordiger in Haïti. “De tropische storm die mogelijk in Haïti aan land komt, bedreigt deze werkzaamheden en alles wat we tot nu toe hebben gedaan. De storm kan zorgen voor nieuwe overstromingen waardoor de watergerelateerde ziekte cholera zich verder kan verspreiden. En dat terwijl Haïti zich nog moeizaam aan het herstellen is van de verwoestende aardbeving van afgelopen januari.”
Samenwerking
UNICEF werkt in nauwe samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en OCHA, het VN-bureau voor de coördinatie van noodhulp. Samen regelen de organisaties de internationale hulprespons. Dit is vooral van belang omdat de combinatie van cholera, een tropische storm en de nasleep van de aardbeving in januari de ideale voorwaarden scheppen voor een nieuwe noodsituatie van landelijke omvang. Prioriteit voor UNICEF ligt bij het beschermen en helpen van kinderen en moeders.
Volgens de laatste informatie van het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid zijn door de cholera 442 mensen gestorven en 6.742 mensen in ziekenhuizen op verschillende lokaties in het land opgenomen, wat aangeeft dat de ziekte zich snel blijft verspreiden.
Preventieve maatregelen
In de reactie op de cholera-uitbraak gaat speciale aandacht uit naar het informeren van gemeenschappen en families over de preventieve maatregelen die zij kunnen treffen om zichzelf te beschermen. Hulpverleners verspreiden informatie over gezondheid en hygiëne terwijl ze door UNICEF geleverde orale rehydratie zouten (ORS) en waterzuiveringstabletten onder de bevolking verdelen. Ook in ziekenhuizen en gezondheidsposten ontvangen patiënten en hun families informatie over preventieve maatregelen.
UNICEF legt in de gebieden ten zuidwesten van Port-au-Prince vooral voorraden aan met medische hulpgoederen, voedingsmiddelen en middelen voor sanitaire voorzieningen. Door heel Haïti, waaronder de gebieden die niet direct getroffen zijn door de cholera-uitbraak, worden voorraden aangelegd ter voorbereiding op de komst van de tropische storm. Het gaat dan onder meer om dekzeilen, orale rehydratie zouten (ORS), jerrycans, waterzuiveringstabletten en zinktabletten, die de gevolgen van diarree verminderen.
Ook worden voor de Zuid- en Zuidoostelijke departementen van het Caribische land, de gebieden die het risico lopen geïsoleerd te raken als gevolg van zware regenval, aanvullende hulpgoederen geleverd. Het gaat hier om middelen voor gezondheidszorg, voeding, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, met inbegrip van essentiële geneesmiddelen, therapeutische voeding, emmers, zeep, dekzeilen en waterzakken. De alvast aangelegde voorraden kunnen echter niet voldoende zijn. Er is dringend behoefte aan extra hulpgoederen voor water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.
UNICEF Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Na de aardbeving startte de SHO een nationale inzamelingsactie op giro 555, die 111 miljoen euro opbracht. Daarvan is ruim 13 miljoen euro toegewezen aan UNICEF Nederland. Dit geld wordt overgemaakt aan UNICEF Haïti en draagt daar bij aan de totale hulpverlening van de organisatie aan de slachtoffers van de aardbeving.
Nieuwsoverzicht