Nederland
helpt
Nepal

UNICEF: miljoenen kinderlevens in Nepal komende winter bedreigd door tekort aan eerste levensbehoeften

Meer dan drie miljoen kinderen onder de vijf jaar in Nepal dreigen komende winter te sterven of ziek te worden, zegt UNICEF. “Het lot waarmee de kinderen en hun families worden geconfronteerd in Nepal verslechtert met de dag en zal in de strenge wintermaanden nog verder achteruit gaan”, zegt Karin Hulshof, regionaal directeur van UNICEF voor Zuid-Azië vanuit Nepal.

De levens van de kinderen worden bedreigd door een ernstig tekort aan brandstof, voedsel, medicijnen en vaccins. De afgelopen tien weken is de invoer van deze levensbelangrijke goederen ernstig beperkt door de onrusten over de nieuwe grondwet bij de zuidelijke grens van Nepal.

Medische voorraden slinken
De medische magazijnen van de overheid hebben al een tekort aan het vaccin tegen tuberculose. Voorraden van andere vaccins en antibiotica zijn extreem laag.

Kinderen die nog herstellen van de twee grote aardbevingen in april en mei kunnen het zwaarst worden getroffen. Meer dan 200.000 families die zijn getroffen door de aardbevingen leven nog steeds in tijdelijke onderkomens, ook op hoogtes boven de 1500 meter. De weeromstandigheden zullen daar deze winter het zwaarst zijn.

Potentieel dodelijke combinatie
“De risico’s op onderkoeling, ondervoeding en het tekort aan geneesmiddelen en vaccins zijn een potentieel dodelijke combinatie voor kinderen”, aldus Anthony Lake, directeur van UNICEF. “Tijdens mijn recente bezoek aan Nepal was ik getuige van de moeilijke omstandigheden van veel van de overlevenden van de aardbeving. Zij kunnen nu geconfronteerd worden met een nieuwe ramp – zonder voldoende voedsel, bescherming tegen de kou of gezondheidszorg.”

De angst groeit dat als gevolg van de tekorten aan olie steeds meer mensen gedwongen zijn om hun huizen met hout te verwarmen. Rookvervuiling in huis kan leiden tot een stijging van het aantal longontstekingen. Vorig jaar hadden meer dan 800.000 kinderen onder de vijf jaar in Nepal een longsteking en overleden 5000 kinderen aan deze aandoening.

Risico’s voor pasgeboren baby’s
In de komende twee maanden worden ca. 125.000 geboorten verwacht en deze baby’s lopen grote risico’s. Ambulancediensten in het hele land zijn getroffen door het tekort aan brandstof, waardoor minder baby’s geboren kunnen worden in ziekenhuizen en gezondheidscentra. Het gebrek aan brandstof voor verwarming verhoogt ook het risico op onderkoeling en sterfte voor pasgeborenen.

Karin Hulshof, regionaal directeur van UNICEF voor Zuid-Azië: “Kinderen moeten beschermd worden tegen ziektes, kou en honger. UNICEF dringt er bij alle partijen op aan om de beperkingen op de invoer van essentiële goederen naar Nepal aan te pakken. Er is geen tijd te verliezen.”
Bron: UNICEF

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.