Nederland
helpt
Nepal

UNICEF stuurt 120 ton hulpgoederen

In totaal 120 ton hulpgoederen van UNICEF is aangekomen in Nepal. Volgens de hulporganisatie is het cruciaal dat de stroom hulpgoederen naar de afgelegen gebieden op gang blijft.

Onmiddellijk na de aardbeving in Nepal is UNICEF begonnen met het uitdelen van de hulpgoederen die in Nepal al klaar lagen. De afgelopen twee dagen arriveerden twee vliegtuigen in Nepal met in totaal nog eens 120 ton hulpgoederen van UNICEF. Aan boord bevonden zich 72 grote noodhospitaaltenten, medicijnen en medische goederen, bedoeld voor hulpverlening aan 100.000 mensen gedurende 3 maanden. Daarnaast kwamen 200 chirurgische kits voor operaties aan op de plaats van bestemming.

Ziekenhuistenten

Meer dan 80 procent van de ziekenhuizen en klinieken in het land raakte tijdens de aardbeving zwaar beschadigd. De ziekenhuizen zijn te gevaarlijk om te gebruiken voor medische zorg vanwege instortingsgevaar. Daarom moet de zorg nu plaatsvinden in deze tenten. Uit de voorraad hulpgoederen in Nepal heeft UNICEF inmiddels 16 noodhospitaaltenten opgezet.

‘Stroom hulpgoederen moet op gang blijven’

In de zwaar getroffen districten Dhading, Gorkha en Lamjung deelde UNICEF al waterzuiveringstabletten, emmers en dekzeilen uit. Om de uitbraak van ziektes te voorkomen bracht UNICEF hulpgoederen waaronder noodtoiletten naar Bhaktapur en Sinamangal. Volgens Karin Hulshof, UNICEF-directeur van de regio Zuid-Azië is in elke regio nu een vorm van noodhulp aanwezig, maar zijn de komende dagen zijn van groot belang. “Het is cruciaal dat de stroom hulpgoederen naar de afgelegen gebieden op gang blijft.”

Voedseltekorten

Op dit moment wordt onderzocht in hoeverre de getroffen kinderen ondervoed zullen raken door de ramp. Noodvoorraden met extra vitamines zijn uitgedeeld. UNICEF stuurt materialen naar de opvangkampen om kinderen een veilige omgeving te bieden waar ze kunnen spelen, leren en even weer kind kunnen zijn. Deze activiteiten zijn ook gericht op traumaverwerking.

Familiehereniging

Medewerkers van UNICEF richten zich op de opvang van alleenstaande kinderen. Zij worden geregistreerd. Via de website http://familylinks.icrc.org/nepal-earthquake kunnen familieleden weer in contact komen met hun kinderen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.