Droogte Hoorn van Afrika

UNICEF vaccineert kinderen in de Hoorn van Afrika

De kinderen worden gevaccineerd tegen de besmettelijke ziektes mazelen en polio. Daarnaast krijgen ze extra vitamine A en – als dat nodig is – een ontwormingskuur.

Uitbraak mazelen
Gezondheidsexperts waarschuwen voor een uitbraak van mazelen, een erg besmettelijke ziekte die zich in een overbevolkt, onhygiënisch kamp snel verspreid. In het Hagadera Ziekenhuis in Dadaab zijn inmiddels al 42 gevallen van mazelen bekend, een van de patiënten is overleden.

Nu het percentage ondervoede kinderen in Dadaab is toegenomen van 5,6 procent vorig jaar naar 9,7 procent dit jaar is het extra belangrijk dat andere ziektes worden voorkomen, zegt ook Milthia Abdulkader van het Internationale Reddings Commissie. “Ziektes als de mazelen kunnen de ondervoedingssituatie verder verergeren, omdat deze ziekte de weerstand aantast. Daarnaast is het zo dat als ondervoede kinderen mazelen krijgen de kans groot is dat ze daaraan dan overlijden.”

Sadir (5) en Nimo (3)
Lul Omar is ontzettend blij met de vaccinatie-actie van UNICEF. Ze laat haar twee kinderen Sadir (5) en Nimo (3) vaccineren. Haar oudere kinderen zijn te oud voor deze vaccinatieronde, die speciaal voor de kleintjes is bedoeld. Sadir trek een moedig gezicht als hij zijn vaccinatie krijgt, en zijn moeder kijkt trots naar hem. Ze begon zich ernstig zorgen te maken over de gezondheid van haar jongsten, zeker nu er extra veel toeloop is naar het kamp, ook van buiten Kenia, vanuit Somalie. De kans dat de nieuwe vluchtelingen ziektes meenemen die zich snel verspreiden, is groot. “Deze vaccinaties zijn goed. Ik hoop dat de dokters hier naar toe blijven komen,” zegt mevrouw Omar.

Nieuwe vaccinatieronde
Volgende week zal er een soortgelijke vaccinatie-actie plaatsvinden, maar dan voor de kinderen en jongeren onder de 30 jaar. Om de vaccinatiecampagne uit te breiden naar de hele Hoorn van Afrika is meer geld nodig. UNICEF schat de kosten daarvoor op 300 miljoen dollar.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.