Update: Hulpverlening tot nu toe

Hieronder een overzicht van wat de hulporganisaties tot nu toe gedaan hebben.

World Vision

CARE Nederland

Het noodhulpteam van CARE werkt samen met lokale partners om directe noodhulp te verlenen op het gebied van eten en onderdak. CARE is op donderdag 14 november, gestart met de eerste voedseldistributie. CARE heeft rijstpakketten uitgedeeld aan ongeveer 500 slachtoffers in Ormoc city, gelegen op het zwaar getroffen eiland Leyte. Voor deze voedseldistributie heeft CARE rijst op de markt gekocht. Deze rijst is herverpakt in pakketten die op gezinsgrootte zijn, zodat vrouwen deze makkelijk naar huis kunnen dragen.

Er zijn weinig of geen voorraden beschikbaar in de getroffen gebieden, dit betekent dat ons team in Manilla, de hoofdstad, noodvoorraden en voedsel bestelt wat in de komende dagen zal worden vervoerd naar de getroffen gebieden. Dit is een enorme logistieke uitdaging, en het bereiken van alle getroffen gebieden zal tijd vergen.

Lees meer.

 Cordaid Mensen in Nood

Cordaid Mensen in Nood is actief in Ormoc, Palo, op Leyte, en Basey, op Samar.

Een expert op het gebied van noodhuisvesting van Cordaid Mensen in Nood is in het gebied gearriveerd. In Cebu is een logistiek centrum ingericht om hulp te coördineren. 32.000 zeilen zijn aangekocht. De eerste 1100 zeilen zijn nu gearriveerd en hygiëne kits zijn aangekomen.

Cordaid Mensen in Nood is bezig om 32.000 families te voorzien van onderdak, water en hygiënekits. 45.000 mensen zullen betaald worden om mee te helpen met het opruimen van het puin. 3167 latrines worden aangelegd, evenals 48 badgelegenheden, 207 water tanks en 300 afvalbakken.

Lees meer.

ICCO Kerk in Actie

Via partnerorganisaties gaat ICCO Kerk in Actie aan 950 gezinnen in Batad en naburige dorpen in de Filipijnse provincie Iloilo noodhulp geven. Doel is deze gezinnen voor drie dagen te voorzien van voldoende voedsel.

In Noord Negros Occidental en Madagal, Aklan zullen partnerorganisaties noodonderkomens bouwen voor 3.564 huishoudens.

Op Noord Negros Occidental krijgen 250 boerenfamilies een pakket bestaande uit tinnen dakplaten, spijkers, hout en rijst en andere etenswaren.

Lees meer.

Oxfam Novib

Oxfam Novib stuurt een auto naar Tacloban met voorraden en is begonnen met de distributie van drinkwater.

Oxfam Novib is bezig om 20.000 kwetsbare families te voorzien van drinkwater en gelegenheid om zich te wassen. Ook wil Oxfam Novib latrines, grote wateropslagfaciliteiten aanleggen en mobiele units verspreiden, die water kunnen verwerken tot veilig drinkwater.

Oxfam schakelt de lokale bevolking in voor ondersteuning en betaalt hen in ruil voor hun diensten. Hierdoor krijgen mensen de gelegenheid om weer in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Lees meer.

Save the Children

In Cebu is het vliegtuig met 200 kuub aan hulpgoederen aangekomen. Hierin zit onder meer: 2.000 tentzeilen, 7.380 stuks plastic zeil, 12.000 dekens, 4 mobiele klinieken met alle noodzakelijke medische apparatuur, 13.600 jerry cans, 2.500 sets met keukenmiddelen, 500 kits voor pasgeboren baby´s (luiers, zeep, etc), 100 all season tenten, 5.000 emmers. Deze goederen zijn op dit moment onderweg per vrachtauto en veerboot naar Tacloban.

Vanuit Manila is een konvooi naar Tacloban onderweg met zes mobiele klinieken, huishoudelijke benodigdheden en benodigdheden voor persoonlijke verzorging.

100 mensen zijn bezig in Manila voor de coördinatie en in het gebied: Leyte, Cebu en Panay Islands. In Leyte (Tacloban) is inmiddels een basis ingericht waarvandaan de hulpverlening kan worden geregeld.

Op Cebu Island is een logistiek team aanwezig. Donderdag of vrijdag komt daar een medisch team van 12 mensen bij.  Ook staat een team paraat in Panay Island.

Lees meer.

UNICEF

UNICEF stationeert personeel in twee regio-hubs: Roxas City en Cebu en richt hulp nu op Ormoc City, Guiuan, omgeving van Roxas City (Capiz, Aklan), Tacloban en Oost Samar.

Op alle plekken wil UNICEF werken aan de watervoorziening, sanitaire voorzieningen en hygiëne, onderdak, voeding, gezondheid en kinderbescherming.

20 generatoren voor drinkwatervoorzieningen zijn onderweg uit Kopenhagen, evenals opvouwbare watertanks van 10.000 liter, kits om waterkwaliteit te testen, en waterpakketten voor gezinnen.

Ook onderweg zijn 30 noodgezondheidskits, elk is voldoende om 1.000 mensen 3 maanden te kunnen voorzien van basis medische behoeften zoals verband, paracetamol. Foliumzuur en antibiotica voor volwassenen en kinderen zitten ook in deze vracht.

Energierijke pasta voor kinderen (Plumpynut) zakjes met vitaminen om aan het eten toe te voegen zijn onderweg.

UNICEF is bezig om kindercentra op te zetten (“schooltenten”) waar kinderen veilig kunnen spelen en waar activiteiten worden aangeboden voor traumaverwerking. Hiertoe gaat UNICEF lokaal kinderdagverblijfpersoneel en leraren een cursus geven.

Lees meer.

World Vision

Op 14 november heeft World Vision voedsel- en hygiëne kits uitgedeeld aan 900 families (4500 mensen) in de gemeente Tubagon in het noorden van Cebu. Er wordt voedsel voor een week verstrekt.

De voedselkit bestaat uit: 15 kilo rijst, 1 kilo bonen, 10 blikjes sardientjes, 1 kilo suiker, 2,5 kilo biscuitjes, 1 liter olie om in te koken en 6 liter drinkwater.

De hygiëne kit bestaat onder andere uit: badzeep en wasmiddel, tandenborstel en tandpasta, een nagelknipper en maandverband.

Drie teams van World Vision zijn sinds zondag actief in het getroffen gebied. World vision voert momenteel evaluaties van de hulpvraag uit in Tacloban, Samar, Leyte, Panay Islands, Cebu and Bohol.

Vanuit de internationale opslagplaatsen van World Vision in Frankfurt zijn 5400 dekens en 3000 tentzeilen gestuurd, die maandag  aan zijn gekomen en momenteel gedistribueerd worden. Ook worden 5000 shelter kits uitgedeeld. 4500 dekzeilen, 30 tenten voor kindvriendelijke plaatsen en zeven kindvriendelijke kits arriveren donderdag vanuit World Vision in Dubai.

Lees meer.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.