Update orkaan Irma

12 sep 11.00 uur
Het grootste deel van het Caraïbisch gebied dat is getroffen door orkaan Irma, heeft weinig extra schade opgelopen van de tweede orkaan, José. De eilanden van Antigua, Barbuda, Sint-Bartholomeus en Sint Maarten zijn nog altijd het meest getroffen. Ook andere plekken, waaronder Cuba, Haïti en de Amerikaanse staten Florida, Georgia en South Carolina hebben zwaar geleden onder de orkaan.

 

In Anguilla, Barbuda, de Britse Maagdeneilanden, Sint Maarten, de Amerikaanse Maagdeneilanden en de Turks en Caicoseilanden zijn infrastructuur en huizen vernield. Deze gebieden zullen lange tijd hulp nodig hebben. Op dit moment is de grootste nood aan water en sanitaire voorzieningen.

Cuba is ernstig getroffen. De ravage is groot. De orkaan is de ergste die dit land aandeed sinds 1924. In het noorden staan grote delen onder water. In zowel Haïti en Cuba hebben landbouwgebieden grote schade opgelopen en veel oogsten zijn vernield. De omvang van de schade zal de komende dagen verder duidelijk worden.

In de Dominicaanse Republiek zijn duizenden mensen ontheemd geraakt. Waterleidingen zijn beschadigd. Gezondheidscentra hebben geen grote schade opgelopen. Een deel van het medisch personeel is ingezet om noodhulp te verlenen en verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan in de getroffen gebieden.

Coördinatie hulpverlening

Vrijwel alle hulporganisaties achter Giro555 verlenen hulp in de getroffen gebieden. Zij coördineren de hulp via het internationale UNOCHA systeem lees: rapportage Reliefweb. Daar wordt informatie uitgewisseld en hulp zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Hulporganisaties in Nederland voeren acties voor fondsenwerving onder de eigen achterban.

Het Nederlandse Rode Kruis speelt een centrale rol in de hulpverlening op de Nederlandse eilanden. Zij zijn op deze eilanden als enige breed lokaal vertegenwoordigd en hebben de capaciteit om de hulpverlening op zich te nemen. In Nederland voeren zij een eigen nationale actie met het eigen Gironummer 5125. De andere hulporganisaties achter Giro555 ondersteunen deze actie lees: artikel Giro555 8 september.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.