Vacature: Communicatieadviseur / Persvoorlichter

Giro555 | samenwerkende hulporganisaties zoekt een gedreven en ervaren communicatieadviseur/persvoorlichter.

Giro555 komt in actie bij uitzonderlijke rampen. In het geval van een uitzonderlijke ramp verbindt Giro555 de elf samenwerkende hulporganisaties met bedrijven, particulieren, omroepen en zenders, scholen, geloofshuizen en sportverenigingen in heel Nederland. Want samen redden we meer levens. De eerste keer dat Nederland een Nationale Actie hield, was in 1984 vanwege hongersnood in Afrika. Tot nu toe zijn er 42 Nationale Acties gehouden. In totaal hebben Nederlanders daarbij meer dan 800 miljoen euro ingezameld. Dankzij deze Nederlandse steun hebben miljoenen overlevenden van rampen over de hele wereld hulp ontvangen.

Het bestuur van Giro555 krijgt ondersteuning van het bureau, bestaande uit een klein team van parttime medewerkers. Zij zijn gehuisvest bij Oxfam Novib. Bij een grote humanitaire ramp die een nationale actie vraagt, wordt een standby actieteam geactiveerd. De medewerkers van het bureau zijn dan onderdeel van het actieteam en draaien tijdelijk full time mee.

De communicatiemedewerker/persvoorlichter draagt zorg voor de continuïteit en effectiviteit van de communicatie en persvoorlichting voor Giro555 zowel voor, tijdens als na Nationale Acties.

Wegens vertrek van de huidige medewerker zijn wij op zoek naar een

Ervaren communicatieadviseur /persvoorlichter Giro555

Standplaats Den Haag
24 uur per week
NB Tijdens een nationale actie wordt deze functie opgeschaald naar 36 uur per week.
Wellicht kan de functie aangevuld worden tot fulltime door een combinatie met ander communicatiewerk binnen Oxfam Novib.

Het Giro555-Bureau is ondergebracht bij Oxfam Novib en draagt zorg voor de continuïteit binnen en coördinatie van Giro555-werkzaamheden, inhoudelijke ondersteuning aan het bestuur van de stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en het bewaken van de uitvoering van de besluitvorming door het bestuur en het afstemmen met overige gerelateerde partijen, zowel tijdens als na nationale acties. Het Giro555-bureau bestaat verder uit een parttime coördinator, medewerker backoffice, een online specialist en parttime financiële en administratieve ondersteuning.

De functie
Je bent verantwoordelijk/draagt zorg voor de externe communicatie van Giro555, de afstemming van communicatie-uitingen tussen deelnemende hulporganisaties en voor de contacten en relaties met media.

 • Je bewaakt (mede) het gewenste imago van Giro555 en doet voorstellen voor bijsturing.
 • Je initieert en ontwikkelt communicatieplannen voor de verantwoording van Giro555-geld naar het algemeen publiek in samenspraak met het actieteam en de persvoorlichters van hulporganisaties achter Giro555, onder verantwoordelijkheid van de actiecoördinator.
 • Je produceert communicatiemiddelen zoals mediaboodschappen, webartikelen, persberichten, persconferenties, achtergrondbriefings en zorgt voor de aansturing van fotografen, filmmakers en reclamebureaus.
 • Je adviseert bestuurders en actiecoördinatoren over het te voeren mediabeleid, voert waar nodig de regie en draagt eventueel zorg voor de uitvoering bij in- en externe communicatie-uitingen om eenheid van communicatie te bewerkstelligen.
 • Je reageert alert bij crisiscommunicatie en stemt boodschap en woordvoering af met de bureaucoördinator, actievoorzitter en desgewenst externe bestuurder(s).
 • Je onderhoudt de relaties met personen, media en journalisten en eventuele andere partijen die van belang zijn voor de communicatie van Giro555.
 • Je evalueert en rapporteert desgevraagd over de effecten van de uitgevoerde communicatieactiviteiten.
 • Je ondersteunt woordvoerders en voert in incidentele gevallen zelfstandig het woord richting media op het gebied van acties en standpunten van Giro555.

Tijdens een actie:

 • Bewaak je de wijze waarop Giro555 in de media komt en doe je voorstellen voor bijsturing.
 • Coördineer je de persvoorlichters van hulporganisaties achter Giro555 in nauwe afstemming met de persvoorlichter van het actieteam.
 • Ben je de contactpersoon voor persvoorlichters van andere stakeholders, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken en gastdeelnemers.
 • Overleg je met omroepen en zenders over de spots en de invulling van een Nationale Actiedag – in overleg met de actiecoördinator en samen met het actieteam – en werk je desgewenst deels vanuit Hilversum.
 • Zorg je voor optimale service aan nieuwsredacties voor berichtgeving over acties in Nederland en hulpverlening in het rampgebied.

Functie-eisen

 • Een relevante HBO opleiding, met minimaal vijf jaar ervaring als communicatiemedewerker, persvoorlichter of journalist
 • Je hebt een heldere visie op het werken met (inter)nationale media
 • Je hebt bij voorkeur ervaring in de NGO-sector.
 • Je bent representatief, stressbestendig, bereid op onregelmatige tijden te werken en je bent in staat om per direct tijdens een Nationale Actie op te schalen tot (meer dan) fulltime werken.
 • Je werkt proactief en goed in teamverband en je weet om te gaan met een complexe, internationale werkomgeving.
 • Je bent bereid om te reizen naar de rampgebieden waar de Giro555-acties op zijn gericht.
 • Je hebt inzicht in politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en kennis van ontwikkelingssamenwerking en noodhulp.
 • Je bent een goede netwerker, diplomatiek en in staat om goede relaties op te bouwen en samen te werken met verschillende partijen. Je kunt Giro555 goed vertegenwoordigen bij externe actoren en een extern publiek.
 • Je mondelinge en schriftelijke vaardigheden zijn uitstekend.
 • Goede kennis van Nederlands en Engels (near native) is verplicht.

Competentieprofiel

Resultaatgericht handelen, samenwerken, (Schriftelijke) Communicatie, Plannen en Organiseren, Klantgerichtheid en Flexibiliteit.

Salarisindicatie

Oxfam Novib biedt een marktconform salaris dat wij kunnen rechtvaardigen aan onze donateurs. Wij bieden een salaris van minimaal € 2.666,- en maximaal € 4.101,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek.

Sollicitatie procedure

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan uiterlijk 15 juli 2016 je sollicitatiebrief voorzien van je CV en onder vermelding van vacaturenummer 5-8853 naar [email protected] ter attentie van Koen Hubben, HR Business Partner. Meer informatie over de vacature is te verkrijgen bij Arie de Kluijver, Coördinator/bestuurssecretaris SHO bureau. [email protected]

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.