Samen in actie
voor noodhulp

Vaccinzorgen in Oeganda: de feiten doen ertoe

Net als in de rest van de wereld worden coronavaccins in Oeganda niet door iedereen met gejuich ontvangen. Hoe overtuigen de hulporganisaties achter Giro555 de bevolking om zich wel te laten inenten?

Oeganda is een broos land. Amper bekomen van interne oorlogen, fungeert het ook nog eens als het grootste gastland voor vluchtelingen op het Afrikaanse continent. Het zijn er meer dan 1,3 miljoen, afkomstig uit omringende landen als Zuid-Soedan, de Democratische Republiek Congo, Burundi en Somalië. Voor de vluchtelingen (maar ook voor de lokale bevolking) zit het dagelijks leven vol zorgen. Als je niet weet of je ’s avonds je kinderen te eten kunt geven, wordt het coronavirus opeens een stuk minder belangrijk. Dat geldt ook voor het nemen van een vaccin, zeker als je om je heen geen doodzieke mensen ziet. “Dat het coronavirus in Oeganda minder hard toeslaat, komt doordat de bevolking zo jong is. Tachtig procent is nog geen 35 jaar,” zegt Petra van Haren namens Cordaid vanuit de hoofdstad Kampala. “Als jongeren besmet raken, worden ze in het algemeen niet zo ziek. Daar komt bij dat hier naar verhouding weinig wordt getest en we dus ook niet precies weten hoeveel mensen een besmetting oplopen.” 

Vragen over veiligheid

Het is voor Oeganda een zegen dat de ziekenhuizen niet vol liggen, maar toch is het nodig dat de inwoners zich laten vaccineren. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat er onder hen een venijniger virusvariant ontstaat die voor hen wel gevaarlijk is én kans krijgt om ook elders in de wereld toe te slaan. De overheid van Oeganda en hulporganisaties doen daarom hun uiterste best om mensen over de streep te trekken. “Naast het feit dat veel Oegandezen niet de noodzaak voelen om een prik te halen, maken ze zich ook zorgen. Net als in andere landen hebben ze vragen over de veiligheid van vaccins. Ook artsen en verpleegkundigen”, vertelt Petra van Haren. De oplossing is simpel: wijs mensen op de feiten. Zelfs in deze tijden van misinformatie en complottheorieën staat de meerderheid van de bevolking daar voor open. “En als iemand zich als eerste laat vaccineren, volgen er meer.”

Uren reizen voor een vaccin

In veel Afrikaanse landen, Oeganda inbegrepen, zijn volgens Petra van Haren meer hobbels te overwinnen dan die in de hoofden van mensen. “Allereerst moeten er natuurlijk genoeg vaccins zijn, maar als je voor een inenting uren moet reizen, zie je daar eerder vanaf dan wanneer een mobiele kliniek met de vaccins langskomt in je eigen dorp.” Om deze reden gebruiken Cordaid en de andere  hulporganisaties achter Giro555 het ingezamelde geld onder meer voor de opzet van een ‘cold chain’, waarbij coronavaccins gekoeld naar afgelegen gebieden worden vervoerd. Dat gebeurt met vliegtuigen, auto’s, brommers en ezels en – als het niet anders kan – brengen zorgmedewerkers ze zelfs te voet naar de plaats van bestemming. 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.