Nederland
helpt
Nepal

Van noodhulp naar wederopbouw

De hulp die Giro555-deelnemer Cordaid biedt aan de slachtoffers van de aardbevingen in Nepal, richt zich op noodonderdak en wederopbouw in het zwaar getroffen district Rasuwa. Daarbij werkt het Cordaid team ter plekke nauw samen met Caritas Nepal en lokale overheden.

Op 20 mei tekende het team een overeenkomst met de leiders van de bergdorpen Laharepauwa en Dhaibung in Rasuwa om hun gemeenschappen te helpen met de bouw van tijdelijke behuizing en wederopbouw van scholen, gezondheidscentra en huizen. Begin juni is Cordaid begonnen met het distribueren van 49 tenten voor 25 scholen, kort nadat de scholen in Nepal weer open gingen. Die zijn groot genoeg om onderdak te bieden aan een klas.

Cordaid besteedt de komende anderhalf jaar in totaal zo’n 2 miljoen euro aan hulp in die twee dorpen. Het geld voor de hulp komt uit de opbrengst van de Giro555-actie ‘Nederland helpt Nepal’.

Foto: Cordaid | Albert de Haan: Leden van de dorpsraad in Laharepauwa en Dhaibung

De dorpen liggen aan de voet van het Himalaya-gebergte en tellen samen 15.000 inwoners, verdeeld over zo’n 3000 huishoudens. In Dhaibung kwamen 24 mensen om bij de aardbeving, in Laharepauwa 54. Negentig procent van de huizen in beide dorpen zijn volledig verwoest. Na de aardbeving kwam de hulpverlening in het gebied moeizaam op gang. Cordaid’s partner Caritas Nepal was één van de eerste hulporganisaties die de dorpen kon bereiken.

Tijdelijk onderdak
De hulp die Cordaid biedt heeft als prioriteit om zo snel mogelijk, voor de moesson over een paar weken komt, alle inwoners te voorzien van onderdak. Onderdak dat bestand is tegen regenval. Met hout uit hun verwoeste huizen en metalen golfplaten, zijn de dorpelingen zelf al aan de slag gegaan met het opbouwen van tijdelijke behuizing. Cordaid helpt hen daarbij, onder meer met geld om zelf golfplaten en bevestigingsmateriaal te kopen. Dit materiaal kan straks na de regentijd ook gebruikt worden als dakbedekking van permanente woningen, die nog gebouwd gaan worden.

Levensonderhoud
Als tijdelijke voorziening voor de verwoeste scholen in de dorpen, heeft Cordaid 49 tenten beschikbaar gesteld. Die zijn groot genoeg om onderdak te bieden aan een klas. Daarnaast inventariseert het Cordaid team met de dorpsraden, vrouwengroepen en vertegenwoordigers van lokale maatschappelijke organisaties, hoe de inwoners zo snel mogelijk weer zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Door de aardbeving zijn voedselvoorraden en kleinvee als geiten en kippen, verloren gegaan.

Wederopbouw
Bij het bieden van hulp is het uitgangspunt van Cordaid dat de inwoners van Laharepauwa en Dhaibung zelf het beste weten wat ze nodig hebben, om er weer bovenop te komen . En dat ze ook het liefst zelf aan de slag gaan om hun bestaan weer op te bouwen. Dat geldt ook voor de wederopbouw van hun verwoeste huizen. Cordaid heeft de kennis in huis om ervoor te zorgen dat de nieuwe huizen aardbevingsbestendig zijn – maar wel zoveel mogelijk met gebruik van lokale kennis en materialen waarmee mensen hun eigen huis weer op kunnen bouwen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.