Van opslag naar rampgebied

Eten, tenten, water: de eerste levensbehoefen moeten zo snel mogelijk het rampgebied in. Waar komen al die hulpgoederen zo snel vandaan? Hans van de Hoogen, manager Humanitairian Bureau van Oxfam Novib legt uit.

Een aantal grote internationale organisaties heeft opslagplaatsen met hulpgoederen, waaronder de koepelorganisaties van SHO leden. Die magazijnen liggen  op strategische plaatsen waarvandaan makkelijk wereldwijd de goederen vervoerd kunnen worden.

Soms hebben de organisaties ook voorraden in landen zelf, met name in of in de buurt van landen waar vaal rampen voorkomen. Het aanhouden van voorraden is duur en het transport naar de rampgebieden vaal lastig en prijzig. Daarom zijn de voorraden vooral bedoeld als eerste en snelle hulp bij rampen.

Ook worden voorraden aangelegd van specialistische apparatuur die vaak lokaal niet te krijgen is. In het algemeen zijn de voorraden zijn niet toereikend om miljoenen mensen van hulp te voorzien.

Inkopen

De meeste organisaties kopen goederen op het moment dat een ramp zich voordoet, bij voorkeur lokaal of zo dicht mogelijk bij het rampgebied. Al bij het maken van rampenbestrijdingsplannen, voordat een ramp plaats vindt, maken hulporganisaties inventarisaties van  leveranciers en voorraden van goederen bij handelaren.

Transport van de goederen naar het rampgebied kan soms heel goedkoop; het Nederlandse Ministerie van Defensie stelt nu bijvoorbeeld een gratis vliegtuig ter beschikking om hulpgoederen naar de Filipijnen . En de Filipijnse overheid rekent geen invoerrechten op de invoer van de hulpgoederen.

Dat betekent dat een donatie van 17 euro daadwerkelijk één tentzeil oplevert voor een dakloos gezin in de Filipijnen.

Voedsel

Behalve de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties houden hulporganisaties geen  voedselvoorraden van rijst, tarwe, maïs, bonen of andere basisvoedsel producten aan. Wel zijn er – beperkte – voorraden van speciaal voedsel om zwaar ondervoede kinderen en volwassenen te redden.

De overheid in de meeste landen houdt echter wel voorraden aan en ook boeren en handelaren beschikken over voorraden. De bulk van het voedsel wordt door de hulporganisaties aangekocht. Ook hier geldt: het liefst zo dicht mogelijk bij het ramp gebied en in het land zelf.  Dat is sneller en goedkoper en stimuleert de lokale economie.

Als lokale aankoop niet kan, dan moet voedsel worden ingevoerd. Het aankopen en distribueren van grote hoeveelheden voedsel is een enorme klus. Bij voorkeur – als er winkels zijn met voldoende spullen in de schappen – distribueren de hulporganisaties geld of bonnen, waarmee de getroffenen zelf de spullen kunnen kopen die ze zelf het meest nodig hebben. Gezien de grote verwoestingen op dit moment is het waarschijnlijk dat deze laatste optie op korte termijn in het rampgebied op de Filipijnen niet haalbaar is.

Prijsontwikkeling

Bij aankoop van goederen en voedsel is het belangrijk om de prijzen in de gaten te houden: grote aankopen kunnen prijsopdrijvend werken met gevolgen voor de hele bevolking van de Filipijnen. Het hoofdvoedsel van de Filipijnen is rijst. De Filipijnen is produceren zelf veel rijst (17 miljoen ton/jaar) en de belangrijkste rijstoogst is net binnengehaald. Echter, de binnenlandse rijstoogst is niet voldoende en de Filipijnen zijn ook een van de grootste rijstimporteurs (2 miljoen ton/jaar).

De meeste geïmporteerde rijst komt uit Vietnam.  Het is op dit moment niet duidelijk hoeveel schade de cycloon Haiyan heeft aangericht voor de rijst- en andere voedselvoorraden in het getroffen gebied en wat dat betekent voor het hele land. Het is belangrijk dat prijsontwikkelingen van de basisvoedsel producten gevolgd worden en dat voedselvoorraden worden aangevuld. Dat is met name een taak van de overheid.

Op dit moment zijn ruim 11 miljoen mensen getroffen: dat is ruim tweederde van de bevolking van het rampgebied en ongeveer 12% van de totale bevolking van de Filipijnen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.