Nederland
helpt
Nepal

Van slachtoffer naar rolmodel

Bishnu Darai was 42 jaar oud toen de aardbeving in 2015 het huis verwoeste waar hij met zijn vrouw en twee kinderen woonde. Een paar jaar daarvoor was hij het zicht aan beide ogen verloren na een operatie aan een tumor in zijn hersenen. Toen Bishnu in contact kwam met medewerkers van een project van het Liliane Fonds had hij naast een kleine overheidsbijdrage voor het bouwen van een tijdelijk onderkomen, nog geen hulp ontvangen. Enkele jaren voor de aardbeving had zijn vrouw een korte cursus gehad in het kweken van paddenstoelen, maar door het ontbreken van startkapitaal waren ze er nog niet in geslaagd een paddenstoelenkwekerij op te zetten. Bishnu kreeg via dit project van het Liliane Fonds een deel van het benodigde startkapitaal en kon de rest lenen bij een lokale coöperatie. De kwekerij leverde al snel genoeg inkomen op, waardoor Bishnu en zijn vrouw de lening konden terugbetalen en in hun eigen levensonderhoud konden voorzien. Ook konden ze nu hun twee kinderen naar school laten gaan. Met zijn enthousiasme en ondernemerschap werd Bishnu ook actief in de organisatie voor mensen met een handicap in zijn eigen dorp. Inmiddels is hij voorzitter en vervult hij met zijn gezin een voorbeeldrol binnen de dorpsgemeenschap.

Bij de foto: Bishnu Darai aan het werk in zijn paddenstoelenkwekerij
Foto: Sandip Shrestha

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.