Veelgestelde vragen orkaan Irma

WAAROM GEEN NATIONALE ACTIE MET 555 VOOR IRMA?

Orkaan Irma heeft een enorme ravage aangericht. Tientallen mensen zijn door de ramp omgekomen. Tienduizenden mensen zijn hun huis kwijt in het Caraïbisch gebied. Hulporganisaties werken in het gebied samen en coördineren gezamenlijk de hulpverlening. Ook de VS is zwaar getroffen.

Sint Maarten is één van de zwaarst getroffen eilanden. Het Nederlandse Rode Kruis heeft als enige op dit eiland een grote lokale aanwezigheid en heeft voldoende capaciteit om samen met de lokale en Nederlandse overheid noodhulp te verlenen. Zij voeren in Nederland een eigen nationale actie om geld in te zamelen voor de hulpverlening met het gironummer 5125. De hulporganisaties achter Giro555 ondersteunen de inzamelingsactie van het Rode Kruis. Zij hebben het Rode Kruis laten weten dat zij hun expertise en capaciteit beschikbaar stellen voor hulpverlening, als daar behoefte aan is.

In andere getroffen gebieden – Haïti, Cuba en de Dominicaanse Republiek – zijn verschillende  hulporganisaties achter Giro555 vertegenwoordigd. Zij verlenen waar mogelijk noodhulp. De omvang van de schade is groot, maar te overzien. Een nationale inzameling in Nederland is hiervoor niet nodig. Als deze organisaties donaties nodig hebben, zullen zij hiervoor een beroep doen op de eigen achterban.

WAAROM GEEN NATIONALE ACTIE VOOR FLORIDA/HARVEY?

Orkaan Irma heeft in Florida grote schade aangericht en vele mensen zijn getroffen. Hulporganisaties zullen alleen in actie komen als de Amerikaanse overheid hen dat vraagt en daarvoor toestemming geeft. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat zij dit zullen doen, omdat zij zelf genoeg middelen en capaciteit hebben om hun eigen bevolking bij te staan.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.