Samen in actie
voor Oekraïne

Lukt het om hulp te verlenen, ook in Oekraïne zelf?

Ja, de hulporganisaties achter Giro555 zijn direct begonnen met het verlenen van noodhulp in Oekraïne, en in de aangrenzende landen. Deze hulpverlening is goed op gang gekomen. Medewerkers van de hulporganisaties en van hun lokale partnerorganisaties ter plaatse, zijn keihard aan het werk.

Wel zijn er gebieden in Oekraïne waar hulporganisaties moeilijk binnen kunnen komen, zoals hevige gebombardeerde steden als Marioepol en regio’s in het oosten die afgeschermd zijn. Er zijn wel onderhandelingen over humanitaire corridors. Soms lukt dat, maar soms ook niet.

In de meeste andere gebieden in Oekraïne gebeurt heel veel. Hulporganisaties zijn in staat de benodigde goederen het land in te krijgen. De Oekraïense overheid heeft zelfs de regels versoepeld om bureaucratische obstakels te verminderen en de markt in het westen van het land draait nog behoorlijk goed. Ook worden er veel goederen aangeleverd uit de omringende landen, zoals voedsel en medicijnen. Ontheemden en vluchtelingen krijgen in veel gevallen ook contant geld om zelf te kopen wat ze nodig hebben, wat weer goed is voor de markt ter plaatse.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.