Help slachtoffers
aardbeving

Wat doen de verschillende deelnemende organisaties precies in Turkije en Syrië?

De samenwerkende hulporganisaties zijn actief in zowel Turkije als Syrië. Het Rode Kruis, Save the Children, UNICEF en Care zijn in beide landen actief. Verder werkt World Vision in Turkije en ondersteunen Oxfam Novib, Kerk in Actie, Cordaid en Stichting Vluchteling noodhulp in Syrië. 

Een kort, en niet volledig, overzicht van de gebieden waarin de verschillende organisaties actief zijn is als volgt:

Actief in zowel Turkije als Syrië:

  • Het Rode Kruis ondersteunt de slachtoffers met directe hulp als onderdak, psychosociale zorg, voedsel en dekens. Ook geven ze medische hulp door klinieken en ambulances te ondersteunen en door een bloeddonatiecampagne. 
  • Save the Children biedt toegang tot schoon water en hygiëne- en sanitaire artikelen, voorziet in basismaterialen als voedsel en onderdak en heeft hun Emergency Health Unit ingezet. Ook helpen ze onbegeleide minderjarigen te herenigen met hun families of op een andere manier te ondersteunen. Als de situatie stabieler is, worden er ook veilige ruimtes voor kinderen opgezet en wordt er lesmateriaal uitgedeeld. 
  • UNICEF deelt warme dekens en kledingpakketten uit om kinderen warm te houden, zorgt voor schoon water en medische zorg. Ook is er zorg voor kinderen uit kindertehuizen in het getroffen gebied, wordt er gezocht naar familieleden van kinderen en wordt er psychosociale steun gegeven aan kinderen. 
  • Care voorziet in de basis levensbehoeftes en geeft onderdak, voedsel en geld aan mensen in het getroffen gebied. 

Actief in Turkije:

  • World Vision verstrekt kachels, brandstof aan ambulances en medische faciliteiten. Daarnaast deelt World Vision tenten, dekens, matrassen, dekzeilen, kachels en kant-en-klaar voedsel uit. 

Actief in Syrië

  • Oxfam Novib deelt hygiënekits uit in verschillende vluchtelingenkampen en zal verschillende water, sanitatie en hygiëne activiteiten opzetten om te voorkomen dat ziektes als cholera zich zullen verspreiden. Daarnaast geven ze een financiële bijdrage voor de huur van tijdelijke woningen.
  • Kerk in Actie ondersteunt de mensen in het getroffen gebied met directe hulp als onderdak en voedsel. Ook wordt er psychosociale zorg en onderwijs gegeven. 
  • Cordaid deelt voedsel, matrassen en dekens uit en geeft financiële bijdragen voor het huren van een tijdelijke woonplek. 
  • Stichting Vluchteling zet een mobiele kliniek op die zich richt op eerstelijns medische zorg. Ook verstrekken ze tentmaterialen, dekens, kachels, stookmateriaal, hygiene pakketten en warme maaltijden. 
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.