Samen in actie
voor Oekraïne

Veilige opvanghuizen voor ontheemde kinderen

Niet ver van de West-Oekraïense stad Lviv heeft Cordaid’s zusterorganisatie Caritas Spes huizen gebouwd voor kinderen zonder ouders. Deze zogenaamde ‘familiehuizen’ bieden een veilige plek voor kinderen waar ze kunnen wonen, leren en opgroeien met de steun en warmte van een echt gezin.

“We noemen dit geen project omdat een project een begin en een einde heeft”, zegt Tetiana Kalinichenko van Caritas Spes. “Dit is een manier van leven. De kinderen die hier wonen, zullen er niet alleen voor staan ​​als ze 18 worden. Ze zullen altijd deel uitmaken van dit gezin. Kinderen op deze manier helpen, betekent echte toewijding.”

Caritas Spes heeft vijf van deze huizen gebouwd voor vijf gezinnen van elk tien personen. Sommige families wonen hier langer, terwijl anderen onlangs zijn aangekomen, nadat het geweld in andere delen van het land hen dwong hun huizen te verlaten.

Veilige opvang voor ontheemde kinderen
Veilige opvang voor ontheemde kinderen

Zo gaat het verhaal van Natalia Molar, die met twee van haar kinderen is gevlucht uit een dorp in de buurt van Kiev en nu ook voor acht andere ontheemde kinderen zorgt.

Natalia: “We wilden zo lang mogelijk in ons huis blijven, maar toen de raketten boven ons hoofd vlogen en een naburig dorp werd bezet door het Russische leger, wisten we dat we moesten vertrekken. Mijn man en oudste zoon konden niet mee. Ze moesten het leger in. Nu werken ze op een militaire basis en ze bellen me elke dag om te laten weten dat het goed met ze gaat. Het is heel moeilijk om niet bij elkaar te zijn, maar hier zijn we tenminste veilig en helpen mensen ons. 

Toen we hier aankwamen, hadden we geen idee wat er zou gebeuren. We hadden verwacht in het treinstation te moeten slapen, maar we konden in een kleuterschool overnachten. Na een paar dagen wees Caritas ons dit huis toe. Hier kunnen we tenminste op dezelfde manier leven als thuis. Daar zijn we erg dankbaar voor. Vanaf het moment dat we uit de trein stapten, voelden we geweldige steun van de mensen in West-Oekraïne. Ze doen alles wat ze kunnen.

De kinderen gaan nu naar school. Ze hebben boeken gekregen en de leraren zijn geweldig. Ze doen het heel goed en dat is ook te zien aan hun cijfers. Mijn grootste zorg is wanneer deze oorlog zal eindigen. Mijn zoon zou naar de universiteit gaan. Wat zal hij nu doen? Ik maak me veel zorgen om mijn familie. De toekomst is onzeker, dus we proberen ons alleen op morgen te focussen. Ik kan niet wachten om mijn zoon en man weer bij ons te hebben. Ik mis ze zo.”

Lees HIER meer welke hulp Cordaid biedt met Giro555-geld.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.