Help slachtoffers Syrië

Vereniging van Nederlandse Gemeenten steunt actie Syrië

Directe noodhulp is in Syrië en de omringende landen heel hard nodig. Daarom heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) alle gemeenten in Nederland opgeroepen expertise en geld beschikbaar te stellen om zo bij te kunnen dragen aan de Giro 555-actie voor Syrië.

In korte tijd zijn er vluchtelingenkampen ontstaan met de omvang van een middelgrote stad. De capaciteit van de lokale overheden om onderwijs en gezondheidszorg te bieden, afval op te halen, en overige diensten te leveren is overbelast.

Het is duidelijk dat de aanwezigheid van de vluchtelingen wel enige tijd zal gaan duren, en dat de hulpvraag steeds urgenter zal worden. De burgemeesters in de regio geven aan dat er, naast financiële steun, op korte termijn ook behoefte is aan externe expertise om de organisatie van de vluchtelingengemeenschappen te kunnen ondersteunen.

Bezoek burgemeesters
Op uitnodiging van de lokale overheden in de grensstreek met Syrië heeft een aantal bestuurders en experts van de wereldorganisatie van lokale overheden, United Cities and Local Governments (UCLG), de afgelopen twee weken een bezoek aan de regio gebracht.

Vanuit de VNG zijn Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen, Hans Janssen, burgemeester van Oosterwijk, en Bert Jansen, burgemeester van Montfoort, naar de regio afgereisd. Zij spraken onder andere over de specifieke behoeften van de grensgemeenten om de grote instroom van vluchtelingen het hoofd te kunnen bieden.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.