Nederland
helpt
Nepal

Verhalen van slachtoffers

Duizenden doden en gewonden. De aardbeving in Nepal heeft vele slachtoffers gemaakt. Maar wie zijn zij en wat ervaren zij? Waar waren zij toen de ramp begon? Ze vertellen ons hun verhaal.

 

“Ik wil niet naar huis”

Reena en haar moeder wonen in Kathmandu. Het meisje is erg bang: “Ik wil niet naar huis, omdat er misschien nog een aardbeving komt.” Die gedachte wordt door vele Nepalezen gedeeld. De straten zijn vol en de nog rechtopstaande huizen zijn leeg. Niemand durft naar huis uit angst voor nog een aardbeving.

Bron tekst en beeld: World Vision

 

 


Broer en zus

De vijfjarige Sijan uit Nuwakot was in een lokaal watertje met zijn zus aan het zwemmen. Toen de aardbeving kwam, vielen er stenen over hen heen. Sijan is gewond geraakt aan zijn hoofd en zijn linkerbeen is gebroken. Zijn zus is er nog erger aan toe, vertelt zijn moeder. “Het hoofd van mijn dochter is zwaar beschadigd en haar schouders ook. Mijn dochter ligt in een andere ruimte en mijn zoon huilt de hele tijd. Ons huis is helemaal weg.” Als ze thuis waren geweest, hadden ze het niet overleefd.

Bron tekst en beeld: World Vision

 


Ontzettend veel pijn

Sunita heeft een eigen restaurant. Terwijl ze daar aan het werk was, begon de grond te trillen en te beven. Ze wilde wegrennen, maar er vielen stenen op haar. Nu is haar nek gebroken en heeft ze ontzettend veel pijn. Inmiddels ligt ze in het ziekenhuis in de stad. Daar heeft ze nog geluk mee, want de ziekenhuizen liggen overvol en gewonden liggen op straat te wachten op hulp.

Bron tekst en beeld: World Vision

 

 


“Ik voel me verantwoordelijk”

De dag voor de aardbeving reisde de 37-jarige Kumar af naar de gemeente Gorkha voor een training. Niet wetende wat zijn dorp te wachten stond tijdens zijn afwezigheid. Terwijl Kumar, leider van het dorp, afwezig was, leek de wereld in te storten. Ver weg van zijn vrouw, drie zonen en dochter, was hij blij dat hij ze ’s avonds aan de telefoon kreeg. Zijn vrouw klonk doodsbang.

Lees verder

 


“Dit is niet van deze wereld”

Ridhima en haar 16-jarige zus Garima wonen tijdelijk in een tent op een terrein in het centrum van Kathmandu. Ze slapen liever in de buitenlucht vanwege de naschokken. Hun huis staat nog wel overeind. “Tijdens de aardbeving waren we thuis. Alles begon te schudden. Mijn zus pakt me meteen bij de hand en we renden samen naar beneden.”

Lees verder

 

 


Ik raakte gewond

Sinds de aardbeving woont Kristi met haar familie in een tent in het centrum van Kathmandu. Ze moeten daar voorlopig blijven want hun huis is ingestort. De familie kon gelukkig op tijd naar buiten komen, maar Kristi raakte daarbij gewond.

Lees verder

 

 

 


De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.