Droogte Hoorn van Afrika

Verhalen vanuit Dadaab

Het is deze zomer een jaar geleden dat de SHO in actie kwam voor de Hoorn van Afrika. Ook SHO-deelnemer Kerk in Actie kwam in actie voor de bestrijding van honger in de Hoorn van Afrika, en verleent onder andere hulp in de vluchtelingenkampen in Dadaab.

Door de enorme toestroom van mensen naar de vluchtelingenkampen in Dadaab in de zomer van 2011 is Dadaab uitgegroeid tot de grootste ‘stad’ van Kenia. Er is een nieuw kamp bij gebouwd en met verdere uitbreiding van de kampen wordt rekening gehouden. De mensen die hier verblijven zijn nog elke dag afhankelijk van hulp, zoals voedsel, schoon water, gezondheidszorg en onderwijs.

Lennart Hernander werkt sinds de start van de internationale hulp in Dadaab voor een partnerorganisatie van SHO-deelnemer Kerk in Actie, de Lutherse Wereldfederatie (LWF). Hij beschrijft met enige regelmaat in blogs het leven van verschillende mensen in de kampen, zoals over de vrouwen in Dadaab.

Idamo is een zeventigjarige weduwe die in het afgelopen jaar van Somalië naar Dadaab vluchtte. Doordat ze in het vluchtelingenkamp verblijft, hoeft ze zich geen zorgen meer te maken over de beschikbaar van voedsel en het vinden van een plek om veilig te overnachten. Maar ze hoopt wel dat ze haar kinderen nog eens zal zien. Niemand weet of ze nog leven, sinds ze in Somalië zijn achtergebleven.

 

Een vrouw met twee baby’s die op het eerste gezicht van haar zijn, blijkt te zorgen voor de baby’s van haar zus die tien dagen geleden tijdens de bevalling is overleden. Zij en haar zus waren tijdens de bevalling onderweg naar Dadaab. Op het moment dat de vrouw in Dadaab aankwam, is ze meteen naar een polikliniek gebracht, om de kinderen nog een overlevingskans te bieden.

Lees hier meer verhalen vanuit Dadaab van Lennart Hernander.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.