Help slachtoffers Syrië

Verslag vanuit Libanon

Na twee jaar strijd in Syrië neemt de druk op het kleine buurland Libanon door de overweldigende vluchtelingeninstroom met de dag toe. Volgens recente overheidscijfers verblijven er in Libanon nu meer dan 1 miljoen vluchtelingen uit Syrië.  Allemaal zijn ze op zoek naar een eigen verblijfsplaats. Officiële vluchtelingenkampen zijn er niet.

Onderdak en voedselbonnen
De behoefte aan onderdak is groot. Vluchtelingen verblijven in al dan niet zelfgemaakte tenten, kamers of bij gastgezinnen. Veelal tegen betaling, want de gastvrijheid heeft na twee jaar zijn grens bereikt. In die zin mag de Syrische familie met de 81-jarige mevrouw Souad aan het hoofd van geluk spreken. Het gezin telt 11 personen en vond gratis onderdak bij een derde dochter en haar Libanese echtgenoot. De familie is afhankelijk van het inkomen van het gastgezin en voedselbonnen. Het lukt hen niet om in Libanon aan werk te komen. Iedere persoon krijgt maandelijks één voedselbon ter waarde van 30 US dollar. Die bonnen worden onder de prijs doorverkocht, want bijvoorbeeld vlees krijg je er in de gecontracteerde winkels niet voor. Dochter Raphde: “Langzamerhand verkoop ik al mijn sieraden. Ik heb nog één ring over om te verkopen”.

Druk op de fragiele Libanese maatschappij
Met de huidige instroomsnelheid gaat Libanon voor het einde van het jaar 2 miljoen vluchtelingen tellen. En als de ‘battle for Damascus’ losbarst zouden er zomaar binnen 48 uur 1 miljoen extra vluchtelingen voor de grens kunnen staan. Ondertussen hebben hulporganisaties moeite om hun programma’s gefinancierd te krijgen. Het appeal van de Verenigde Naties is nog maar voor 30% gevuld. Welk scenario ook volgt, de druk op de fragiele Libanese maatschappij neemt toe en daarmee ook de angst voor een uitbarsting.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.