Vijf kilo rijst, zes pakken noodles, drie dagen leven

Vanuit het kantoor van Caritas Manilla werken 250 vrijwilligers van lokale jongerengroepen in ploegendienst om hulpgoederen in te pakken voor de mensen in het getroffen gebied.

Ze zijn al bezig sinds zondagochtend.

Zij maken pakketten van vijf kilo rijst, negen blikjes eten, zes pakken noodles en vijf pakken manna rijst, dat rijk is aan proteïnen. Een familie van vijf mensen kan er drie dagen van leven.

Tweeduizend van zulke pakketten gaan woensdag per vliegtuig naar Leyte. Caritas wil in totaal 20.000 pakketten versturen, vertelt May Tiangco van Caritas Manila.

In de zuidelijke provincie Cebu is de Ierse non Zuster Anne Healy bezig met de voedselvoorziening voor drieduizend mensen te organiseren. `De situatie is wanhopig´, zegt zij. ´Mensen doneren kleren, zodat wij ons kunnen richten op voedsel. Vanwege de tekorten zijn de prijzen enorm gestegen. Veel mensen kunnen het zich niet meer veroorloven om eten te kopen. Wij hebben daarom rijst en andere zaken ingekocht en distribueren dat nu onder mensen die het nodig hebben.´

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.