Virtuele 3D training in strijd tegen Ebola

Twee Nederlandse tropenartsen keren volgende week terug naar Sierra Leone om ebola te  bestrijden. Niet alleen in het Masanga Hospital, maar ook middels trainingen op mobieltjes,  laptops en tablets.

Goede medische zorg is juist nu van levensbelang in de door ebola getroffen West-Afrikaanse  landen. Maar het is minstens zo belangrijk dat de inwoners de symptomen van ebola herkennen  en dat zij leren hoe ze de kans op besmetting kunnen verkleinen.

Virtueel ebola bestrijden
Masanga Nederland gaat daarom samen met het Britse Immerse Learning en de Mentor Initiative  de strijd tegen nieuwe ebola-besmettingen aan. Dankzij virtuele 3D-trainingen kunnen bewoners  van Sierra Leona in alle uithoeken bereikt worden via simulaties op mobieltjes, laptops en tablets.  Lezen en schrijven is niet vereist om de training te kunnen begrijpen. Verschillende onderwerpen  zoals ‘Hoe ga ik om met mijn zieke familielid?’ worden uitgelegd en ondersteund in lokale talen,
zodat het heel eenvoudig te begrijpen is. Het doel is om 450.000 community vrijwilligers te  trainen, samen met locale organisaties en grote internationale NGOs.

Snel weer aan het werk
Nog elke dag worden er nieuwe ebola-besmettingen gemeld in de zwaar getroffen landen in West-Afrika. Masanga Hospital is een van de ziekenhuizen in Sierra Leone die noodgedwongen de deuren moesten sluiten vanwege het risico dat personeel liep om besmet te raken. Hierdoor is het leven van personeel gespaard gebleven, maar  het sluiten heeft veel desastreuze gevolgen voor alle andere patiënten gehad.

Voor de ebola-uitbraak heeft Masanga Hospital als chirurgisch opleidingsziekenhuis bijgedragen  aan het verbeteren van de zorg in Sierra Leone. Deze taak moet het snel weer gaan vervullen.  De twee Nederlandse tropenartsen Jurre van Kesteren en Bart Waalewijn willen daarom snel hun  oorspronkelijke werk oppakken. Volgende week vertrekken zij daarom naar Sierra Leone om
ebola te bestrijden door het uitrollen van dit ambitieuze leerprogramma. Door the Telegraph is dit  innovatieve project uitgeroepen tot “Christmas charity appeal 2014”.

Meer weten? Kijk op www.masanga.nl of www.masangahospital.org

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.