Droogte Hoorn van Afrika

Vluchtelingen schuilen in ruines van kathedraal

Somalische vluchtelingen in ruïnes van kathedraal in MogadishuEen gehavende kathedraal in Mogadishu is de laatste hoop voor veel Somaliërs op de vlucht van de droogte. De volledig verzwakte mensen zitten in tenten. In de enige functionerende ziekenhuis is nu al geen ruimte.

Schuilen in de ruïnes van een kathedraal
Twee maanden geleden waren de ruïnes van de kathedraal van Mogadishu nog steeds verlaten. Maar binnen een paar weken werden de hoge kerkmuren in het centrum van de hoofdstad van Somalië een oase voor veel vluchtelingen. In augustus zat de ruïne vol vluchtelingen in tenten.

Vluchtelingen in MogadishuMeer mensen durven naar de stad te vluchten
Martin Kessler is hoofd noodhulp van een partnerorganisatie van ICCO & Kerk in Actie in Somalië: “Mensen hebben zich spontaan in de kathedraal gevestigd. Er is veel honger op het platteland en sinds de islamitische milities zich hebben teruggetrokken uit de hoofdstad durven meer mensen de gevaarlijke route naar de stad af te leggen. Vanuit de provincies Zuid- en Centraal Shabelle vluchten vrouwen en kinderen. Velen van hen zijn ondervoed en ziek. “Waar de vaders zijn, is vaak onduidelijk. Waarschijnlijk zitten ze met hun bezittingen in hun eigen dorpen”.

Hulp in Benadir ziekenhuis in MogadishuWaterputten, latrines, voedsel, kookgerei en zeilen
De partner van ICCO & Kerk in Actie helpt al jaren mensen in Midden-en Zuid-Somalië met het boren van waterputten, het bouwen van latrines. Ze verspreiden voedselrantsoenen, zeilen en kookgerei. Deze organisatie werkt ook in het Banadir Hospital, het enige functionerende ziekenhuis in heel Mogadishu.

Medische hulp voor ziekenhuis
In augustus zijn twee vluchten vanuit Nairobi met 15 ton geneesmiddelen en medisch materiaal in Mogadishu geland. Het ziekenhuis heeft 250 bedden, met 400 patiënten, dus het is er altijd overvol. “Per week sterven 40 kinderen door ondervoeding en diarree,” aldus Kessler. Het Banadir ziekenhuis geeft ook mobiele gezondheidszorg en bereikt daarmee ongeveer 120.000 mensen.

Vader en dochter in ziekenhuis Benadir, MogadishuHoop op regen
Kessler hoopt dat de hulpgoederen voor het ziekenhuis tot het einde van het jaar blijven komen. Of de situatie van vluchtelingen in de hoofdstad de komende maanden verbeteren, zal ook afhangen van het weer. “Als het in oktober regent, zorgt dat in elk geval voor wat verlichting voor de mensen. Misschien kunnen ze dan terug naar hun dorpen en hun vee verzorgen. Misschien kan er dan in januari nog geoogst worden”. Maar landbouwkundig ingenieur Kessler is sceptisch. “Eigenlijk verwacht ik dat de situatie voor de vluchtelingen nog lang hetzelfde zal blijven”.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.