Stop de ebola-ramp

VN: Landbouw West-Afrika zwaar getroffen door ebola-uitbraak

De uitbraak van ebola heeft de landbouw en de voedselsituatie in Guinee, Liberia en Sierra Leone ernstig aangetast. Dat zegt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) deze week.

De epidemie begon op het moment dat de gewassen werden geplant en groeide in de periode dat de gewassen moesten worden onderhouden. De epidemie is snel uitgebreid tijdens de kritieke oogstperiode van rijst, maïs en cassave.

Door een tekort aan arbeidskrachten is veel essentieel agrarische werk niet of onvoldoende gedaan. Er was niet genoeg menskracht voor bijvoorbeeld preparatie van het land, onderhouden gewas zoals wieden, hekken plaatsen en ongedierte bestrijden, en voor de oogst. Met name de productie van rijst is hierdoor negatief beïnvloed. Volgens schattingen zal de rijstproductie in  Guinee, Sierra Leone en Liberia respectievelijk dalen met 4, 8 en 12 procent. De impact op cassave, een gewas dat minder intensieve bewerking nodig heeft, wordt lager geschat.

Ook andere landbouwproductie heeft te lijden onder de ziekte. Naar schatting van de Wereldbank is de cacaoproductie Guinee gedaald met een derde (van 3 511 ton tot 2 296 ton), en die van koffie met de helft. Ook de export van rubber zou een aanzienlijke daling doormaken.

Hulporganisaties achter Giro555 zetten zich in voor verbetering van de landbouwproductie.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.