Samen in actie
voor Oekraïne

Voedsel en een veilige plek voor vrouwen en kinderen op de vlucht

Alina (30) vluchtte met haar kinderen Dimitri (11), Mikhail (6) en Mila (14 maanden) voor het geweld in Oekraïne. De familie verstopte zich drie dagen in een kelder in Irpin, voordat ze konden ontsnappen en de Roemeense grens bereikten. Haar man bleef achter in Oekraïne. Voorlopig verblijft het gezin in een tijdelijke opvang voor vluchtelingen in Roemenië, waar Save the Children, een van de hulporganisaties achter Giro555, gezinnen onder andere voorziet van voedsel. 

Alina vertelt: “We hebben drie dagen in een kelder gezeten, zodat we konden overleven. Het is heel moeilijk voor mij om me dit alles te herinneren. Ik weet niet of onze vrienden daar nog leven. We hebben daar nog veel kennissen, ook met kinderen, die niet weg konden komen. We hebben hulp gekregen, daar zijn we erg dankbaar voor. We voelen ons nu prima, het enige is dat mijn jongste dochter verkouden is, maar dat gaat wel over. We zijn goed opgevangen en hebben eten.”

In de tijdelijke opvang waar Alina met haar kinderen verblijft, krijgen ze voedsel, hygiënepakketten, kleding en andere essentiële benodigdheden. Ook krijgen ze advies en informatie over waar ze naartoe kunnen, zo heeft Alina kennissen in Spanje die haar kunnen helpen. Bij de tijdelijk opvang is er ook een Child Friendly Space ingericht waar kinderen gebruik van kunnen maken. Dit is een veilige speelplek, waar kinderen kunnen spelen maar ook praten over alles wat zij hebben meegemaakt. Alina vertelt: ‘Ze hebben hier een geweldige spelletjestent voor kinderen neergezet, mijn middelste zoon heeft daar bijna de hele dag doorgebracht vandaag. Ik ben erg blij dat mijn kinderen zelfs in deze situatie kunnen glimlachen. Daar word ik blij van’.

Fotocredits: Pedro Armestre/Save the Children

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.