Droogte Hoorn van Afrika

Voedselbonnen en geld voor kinderen in Zuid-Somalie

Voedselverstrekking via Unicef in Somalië336.000 kinderen lijden aan acute ondervoeding. UNICEF en haar Somalische partners verstrekken voedselbonnen en geld aan 15.000 gezinnen om te voorkomen dat hun kinderen sterven.

Voedselprijzen zijn enorm gestegen
“De omvang van deze crisis vraagt ons allemaal creatief te zijn en snelle en innovatieve manieren te vinden om te voorkomen dat nog meer kinderen sterven,” zegt Rozanne Chorlton, directeur van UNICEF Somalië. “De prijs van voedsel is het afgelopen jaar enorm gestegen, omdat er een tekort is op de lokale markt. Voedselbonnen en financiële bijstand versterken de lokale koopkracht en moedigen lokale handelaren aan meer voedsel op de markt te brengen tegen betaalbare prijzen.

Gezinnen weerbaarder maken
Uit eerdere ervaringen met deze vorm van hulp blijkt dat het gezinnen weerbaarder maakt en hen toegang geeft tot voedsel en andere eerste levensbehoeften.

De juiste mensen bereiken
Met deze hulp verwacht UNICEF in september 2011 15.000 gezinnen in het zuiden en midden van Juba en in Lower Shabelle te kunnen bereiken. Gezinnen worden geregistreerd via hulporganisaties die samenwerken met UNICEF en de betalingen vinden plaats via de lokale Hawala – een betrouwbaar en legaal systeem voor betalingsverkeer. Het proces zal worden bewaakt door derden om ervoor te zorgen dat de hulp de juiste mensen bereikt.

Voedselbonnen
De voedselbonnen worden ook verspreid onder meer dan 15.000 kinderen die veilige ruimtes bezoeken die onder toezicht van UNICEF-partners staan. De voedselbonnen zijn vooral van levensbelang voor kinderen die geen voedsel krijgen via school.

Extra rantsoen
Naast het verstrekken van voeding aan 500 voedingscentra, wil UNICEF 200.000 gezinnen in het zuiden van Somalië bereiken met een extra rantsoen van een mix van maïs en soja, die rijk is aan voedingsstoffen. Meer dan 97.000 mensen hebben dit rantsoen al ontvangen en hun aantal groeit, doordat wekelijks meer voorraden aankomen in de zwaarst getroffen gebieden in het zuiden.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.