Droogte Hoorn van Afrika

Voedseldistributie in Somalie

VoedselhulpHet Rode Kruis staat in Somalië voor een grote uitdaging. Het land kampt al twintig jaar met een gewapend conflict en voor honderdduizenden Somaliërs is er een tekort aan water en voedsel.

Streng toezicht om verduistering van hulp te voorkomen
Onlangs laaide internationaal de discussie op over de werkwijze van hulporganisaties in de getroffen gebieden en verduistering van noodhulp doordat de rebellenbeweging Al-Shahaab voedselhulp zou verhinderen. De werkzaamheden van het Rode Kruis in Somalië staan onder streng toezicht van het Internationale Rode Kruis. Zij proberen de activiteiten zo goed mogelijk te controleren en zo transparant mogelijk te zijn.

Controleren en inventariseren
Sinds 1994 opereert het Rode Kruis niet langer meer uit Somalië, maar vanuit Nairobi in buurland Kenia. Vanuit daar beheren en bewaken we zowel de controlerende als de logistieke kant van de hulpoperatie. Zo inventariseren we de behoefte naar eten en drinken, plannen hulpoperaties en monitoren wat er goed en fout gaat. Inkoopprocessen worden regelmatig onder de loep genomen en indien nodig bijgewerkt op de steeds veranderende situatie.

Distributielijsten
Distributielijsten worden gedeeld met de centrale overheden in al-Shahaab om goed te kunnen coördineren en voor transparantie. Er is ook afstemming met andere hulporganisaties, zodat er geen overlappende activiteiten in hetzelfde gebied plaatsvinden. In Somalië zelf wordt weinig voedsel aangekocht om zo de voedselprijzen daar niet nog verder op te drijven. Sinds juni 2010 worden de meeste voedseldistributies gevolgd en sinds 2011 ook de waterdistributies per truck. Dit omvat bezoeken aan de projectgebieden, interviews met ontvangers en evaluaties van de projecten.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.