Help slachtoffers
hongersnood

Voedselvouchers helpen Mahamed en zijn gezin

De overwegend boerenbevolking in Somalië heeft door de zeer ernstige droogte zijn vee zien sterven en oogsten zien mislukken. Daarnaast hebben veel mensen huis en haard moeten verlaten. Zo ook Maalim Mahamed Mahamud. Dankzij hulp van CARE kunnen hij en zijn gezin overleven.

Mahamed heeft samen met zijn vrouw 10 kinderen. Voor de droogte toesloeg had hij zijn leven op orde en verdiende hij een goed inkomen. Op zijn boerderij hield hij schapen en geiten. Daarnaast gaf hij les op de plaatselijke school. “Vóór de droogte was mijn leven goed omdat ik verschillende bronnen van inkomsten had. Dat was bijzonder in mijn dorp.”

Hoe meer de droogte in zijn dorp toeslag, hoe meer Mahamed en zijn gezin financieel in de problemen kwamen. “Vanwege de aanhoudende droogte kon ik op mijn boerderij geen gewassen meer produceren. Ook mijn dieren overleefden de droogte niet. We hadden geen andere keus dan naar elders te vertrekken.”, vertelt Mahamed.

De droogte heeft hun leven veranderd. Mohamed vertrok met zijn hele gezin naar een speciaal kamp voor ontheemden, het Hager Kaa-kamp. Ook daar werd de situatie elke dag ondraaglijker. Hierdoor besloot hij samen met zijn gezin naar de stad Baidoa te vertrekken in de hoop hulp te krijgen van de regering of humanitaire organisaties aldaar. In deze periode werd het voedselprobleem alleen maar groter: van 3 naar 2 of 1, tot soms geen enkele maaltijd per dag. Tijdens deze periode werd het voedselprobleem alleen maar groter. Er waren dagen waarop er geen voedsel was.

In Somalië heeft CARE, een van de hulporganisaties achter Giro555, een voedselzekerheid- en WASH (water-, sanitatie- en hygiëne)project in Baidoa en Elbarde. Kwetsbare groepen die moeten kampen met de gevolgen van aanhoudende droogte ontvangen elke maand vouchers voor voedsel. Zo ook Mahamed. Hij ontvangt elke maand een voedselvoucher ter waarde van 90 dollar waar hij voedselpakketten van kan kopen. Daarnaast helpt de organisatie hem met hygiënekits, voorlichting over hygiëne en een latrine.

“Mijn familie is voor 3 maanden voorzien van voedsel. We kunnen een kleine voorraad voedsel tot onze beschikking en helpen onze buren die kampen met het zelfde probleem. Deze hulp heeft ons leven veranderd en we hebben weer hoop nu.”

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.