Samen in actie
voor Oekraïne

Volop winterhulp met Giro555-geld in Oekraine en buurlanden

Het is winter in Oekraïne en het leven wordt voor veel Oekraïners steeds moeilijker. Het kan er extreem koud worden. Op veel plaatsen doet de verwarming het niet en is het ook binnen bitterkoud, zeker daar waar huizen en gebouwen beschadigd zijn. Daarnaast zijn veel water- en elektriciteitsvoorzieningen gebombardeerd.

Dankzij alle giften aan de Giro555-actie voor Oekraïners, kunnen de hulporganisaties achter Giro555 op grote schaal winterhulp bieden. Zij doen dat samen met lokale partnerorganisaties, die weten welke hulp het hardst nodig hebben. Deze hulp is aanvullend op hulp van andere (internationale) organisaties en op activiteiten van de overheid, zoals de reparatie van stroomvoorzieningen. Met Giro555-geld bieden de hulporganisaties onder meer: 

  • Generatoren en verwarming. Zij leveren kachels, stookhout, kolen en brandstof, zodat mensen hun huizen kunnen verwarmen, en generatoren aan onder meer scholen, gemeenschapscentra en ziekenhuizen. 
  • Warme kleding, slaapzakken en dekens Mensen die zijn gevlucht hebben vaak maar weinig bij zich. Daarom bieden hulporganisaties warme kleding en dekens, maar ook powerbanks om telefoons op te laden.
  • Onderdak, voedsel en drinkwater. Hulporganisaties herstellen beschadigde huizen, bieden mensen met prefab-woningen onderdak, maken opvangplekken winterklaar en richten ‘opwarmhubs’ in. Daarnaast bieden ze calorierijke maaltijden en drinkwater of waterzuiveringsmiddelen.
  • Contant geld. Daarmee kunnen mensen zelf datgene kopen waar ze het meeste behoefte aan hebben om de koude wintermaanden door te komen.

Hieronder lees je uitgebreid welke winterhulp de organisaties achter Giro555 bieden.

Het Rode Kruis zorgt voor middelen waarmee mensen handmatig hun huis warm kunnen stoken en voor winterbestendige opvang voor Oekraïners op de vlucht. Ook helpt het Rode Kruis met dekens, matrassen en met contant geld. Daarnaast repareert het Rode Kruis beschadigde woningen, voorziet op bepaalde plekken in drinkwater wanneer de drinkwatervoorziening niet werkt, en levert generatoren aan onder meer scholen en ziekenhuizen.

Levering van generatoren

St Vluchteling zorgt in Oekraïne en buurland Moldavië voor onder andere warme kleding, slaapzakken, powerbanks en dekens. Ziekenhuizen en woongebouwen worden voorzien van brandstof, stookhout, kachels en verwarmingssystemen. Ook maakt Stichting Vluchteling opvangplekken winkerklaar en ondersteunt Oekraïense vluchtelingen met contant geld.

UNICEF breidt de hulp in Oekraïne uit, mede met het oog op de naderende winter, en zorgt onder meer voor generatoren zodat verwarming, watervoorzieningen en klinieken kunnen blijven functioneren, en om te zorgen voor verwarming van de zogenaamde Spilno’s Spots: plekken waar kinderen hulp en ondersteuning krijgen. 

Oxfam herstelt in Oekraïne verwarmingssystemen in o.a. appartementen, bejaardentehuizen, scholen en ziekenhuizen, herstelt beschadigde woningen en openbare gebouwen, waaronder water- en sanitaire voorzieningen, en ondersteunt mensen met contant geld voor huur en nutsvoorzieningen. In Roemenië knapt Oxfam opvangcentra op, en levert kleding, winterkits en contant geld. In Moldavië ondersteunt Oxfam gemeenschapscentra met verwarmingssystemen.

Tearfund helpt de meest kwetsbare inwoners van Irpin die hun huis zijn kwijtgeraakt en maakt de huizen van vijftig huishoudens winterklaar, biedt twintig huishoudens een prefab wooneenheid  en helpt 24.000 mensen met voedsel en non-food items gedurende de wintermaanden. In de video hieronder (Engelstalig) zie je hoe Maria’s huis, en dat van haar buurman, beschadigd raakten, hoe een jong koppel als vrijwilligers helpt bij het herstel van huizen en hoe een gezin wiens huis gebombardeerd werd een prefabwoning krijgt.

Kerk in Actie levert generatoren, elektrische kachels en powerbanks voor bakkerijen en gaarkeukens, maar ook kettingzagen om hout te kloven. Ook onderzoekt Kerk in Actie de mogelijkheid om in de buurt van Charkov mobiele ‘opwarmstations’ op te zetten: plekken waar mensen even kunnen opwarmen. In de kleine ruimtes is een heater of elektrische kachel aanwezig, is er koffie en kunnen telefoons worden opgeladen.   

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum ondersteunt de aankoop van 3 tot 6 grote elektrische generatoren als noodstroomvoorziening voor gemeenschapscentra: hubs die mensen toegang bieden tot online trainingen en psychologische ondersteuning die ARQ mogelijk maakt. 

Save the Children deelt kolen, briketten en hout uit zodat families vuur kunnen maken om zichzelf te verwarmen en te koken. Ook deelt de organisatie extra dekens uit. Daarnaast krijgen families extra contant geld, zodat zij naar eigen inzicht spullen kunnen kopen die nodig zijn om de winter door te komen. 

CARE bereidt zich voor om in gebieden die dicht bij de frontlinies liggen en gebieden die weer toegankelijk zijn, winterhulp te bieden, omdat daar de grootste behoeften liggen. CARE biedt mensen op de vlucht bij opvangpunten een verblijfplaats en een warme maaltijd aan.

Het Aidsfonds onderzoekt of ze met haar medicijntransporten ook generatoren mee kan sturen, zodat de partnerorganisaties ter plaatse (online) ondersteuning en hulp kunnen blijven bieden aan kwetsbare mensen. In december staat daarnaast een extra groot transport van medische hulpmiddelen gepland, ook met moeilijk verkrijgbare medicijnen, zodat er voor de komende maanden een voorraad beschikbaar is en medicijnen snel geleverd kunnen worden.

Plan International voorziet ontheemde kinderen in conflictregio’s in Oekraïne van beddengoed, dekens, warme kleding en hygiëneproducten, zoals maandverband. Kwetsbare huishoudens in Polen en Oekraïne, waaronder gezinnen met jonge kinderen en alleenreizende jongeren en vrouwen, ontvangen waardebonnen en contant geld om essentiële winterartikelen te kopen, zoals kachels, gastanks en dekens.

Terre des Hommes biedt  gevluchte Oekraïners voedselhulp (levensmiddelen als olie, bloem, ingeblikt eten) en non-food items (o.a. kleding en hygiëne materialen) om de winter door te komen. Mochten lokale partners van Terre des Hommes verzoeken krijgen, of zien dat mensen hulp nodig hebben op gebied van onderdak, gas, dan brengt Terre des Hommes hen in contact met de juiste organisaties die deze hulp bieden.

World Vision verstrekt in Oekraïne dekens, calorierijke maaltijden en helpt met contant geld. In Roemenië helpt World Vision Oekraïense vluchtelingen met cash-geld. 

Cordaid biedt naast voedsel, geld en onderdak ook generatoren en middelen om drinkwater te zuiveren.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.