Samen in actie
voor noodhulp

Voorbeelden van verleende coronahulp

Met de opbrengst uit de actie ‘Samen in actie tegen corona’ bieden de hulporganisaties achter Giro555 coronahulp in veertien landen.

Zo worden vaccinatieprogramma’s opgezet of ondersteund. Vaccinatiecentra in onder andere Nepal en Suriname ontvingen naalden, beschermende kleding en koelkasten om vaccins koel te vervoeren en te bewaren. In Afghanistan, India en Bangladesh werden ouderen en kwetsbaren gevaccineerd. In Syrië werden door de oorlog verwoeste klinieken hersteld en ingericht als vaccinatielocatie.

Ook wordt voorlichting gegeven over corona, over hoe men zich kan beschermen tegen de ziekte en over het belang van vaccineren. In veel landen, waaronder Suriname en Syrië, wordt de radio ingezet om de bevolking in te lichten. Hulporganisaties ontwikkelen radiocampagnes over corona in lokale talen en houden debatten door en voor jongeren om hen in te lichten. In Zambia, Oeganda en India gaan getrainde zorgmedewerkers langs de huizen. In Nepal wordt Tiktok ingezet om jongeren te bereiken met voorlichting en gaan vrijwilligers langs de deuren.

Tenslotte wordt medische noodhulp aan coronaslachtoffers mogelijk gemaakt. Hulporganisaties voorzien hulporganisaties lokale ziekenhuizen in onder andere Nepal en Jemen van beademingsapparatuur, extra ziekenhuisbedden, beschermende kleding en medicijnen voor coronabehandelingen. In India zijn zorgmedewerkers getraind in effectieve en veilige coronazorg en in de Palestijnse gebieden zijn ambulances ingezet om ernstig zieke mensen naar het ziekenhuis te brengen. 

In de foto’s zie je een aantal voorbeelden met een aantal resultaatcijfers van de hulp door de betreffende hulporganisaties. Dit zijn losse resultaten, geen totaalcijfers.

De hulp loopt nog door tot eind juni 2022, waarna een volledige rapportage zal volgen.

Foto's

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.