Aardbeving Haïti

Voorlichting cruciaal in strijd tegen cholera

Haïti worstelde in 2014 nog steeds om de grootste cholera uitbraak van deze eeuw te boven te komen. Sinds 2010 kent Haïti meer cholera-gevallen dan heel Afrika samen. In samenwerking met UNICEF en de Haïtiaanse overheid leggen voorlichters in hun eigen gemeenschap aan iedereen uit wat mensen moeten doen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Jean Petti Marseille werkt voor het departement van water en sanitatie van de Haïtiaanse overheid. Hij gelooft zo sterk in deze aanpak met voorlichters op dorpsniveau dat hij ze de voetsoldaten in het gevecht tegen cholera noemt. “Deze mensen wonen in de dorpen. Zij zijn de eersten die weten wat er aan de hand is.” Meneer Marseille gaat er zelf regelmatig op uit om plattelandsgebieden te bezoeken, op zoek naar cholerauitbraken en besmettingshaarden vast te stellen. Vaak komen bewoners hem dan achterna gelopen, vragend om waterzuiveringstabletten. Deze bezoeken aan het platteland zijn van groot belang om uitbraken te onderzoeken en bronnen van besmetting te ontdekken. Wanneer cholera binnen 48 uur wordt behandeld hoeft de ziekte niet dodelijk te zijn.

Bij de foto: Voorlichters delen waterzuiveringstabletten uit, van groot belang aangezien de cholerabacterie zich verspreidt via besmet drinkwater en voedsel.

Foto: UNICEF

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.